Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hubíte plevel pomocí Roundupu? Obsahuje nebezpečnou látku, která způsobuje rakovinu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Jeden z nejpoužívanějších přípravků na ničení rostlin na světě zřejmě brzy dostane červenou. Odborníci totiž mají podezření, že látka glyfosát, kterou Roundap obsahuje, způsobuje rakovinu.

Ačkoli se hubitel plevelu Roundup v současné době řadí mezi nejpoužívanější přípravky na ničení rostlin, brzy už ho možná neseženete. Důvodem je rozhodnutí Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC), která loni zařadila glyfosát obsažený kromě jiného právě v chemickém přípravku na seznam "pravděpodobně karcinogenních" látek.

Protože koncem června vyprší povolení pro používání glyfosátu v Evropské unii, spotřebitelské organizace a zemědělská lobby rozpoutaly obrovský boj o to, jestli herbicid získá licenci na dalších patnáct let, informuje iDnes.cz.

Všechny oči se proto nyní obracejí k Evropské komisi, na které leží břímě rozhodnutí. Svůj verdikt má říct oficiálně na konci května. Rozhodování nebude vůbec jednoduché. Kromě toho, že zastánců potenciálně nebezpečného herbicidu je hodně, má k dispozici dva naprosto protichůdné posudky.

IARC totiž sice zařadila glyfosát na seznam pravděpodobně rakovinotvorných látek, Evropský úřad pro bezpečnost potravin se ale toto tvrzení snaží vyvrátit.

Odpověď na otázku, zda je Roundup opravdu nebezpečný, je za všechny miliardy. Pro americkou firmu Monsanto, která látku vyvinula, je to totiž opravdu výdělečný a stěžejní produkt.

Témata:  zdraví EU vědci

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy