Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Právní náklady u arbitráží stoupají, Česko loni zaplatilo 128 milionu Kč

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Zatímco v roce 2015 náklady ministerstva financí (MF) na právní služby v souvislosti s vedením arbitráží činily 89 milionů korun, loni už to bylo 128 milionů. ČR momentálně čelí 12 zahraničním právním sporům.

Důvodem zvýšených nákladů jsou arbitráže související se solární energetikou, které se v posledních dvou letech dostaly do nejnákladnější fáze. ČR nyní vede sedm takových sporů.

"Tyto náklady se však mohou státu vrátit, pokud v arbitrážích uspěje a budou mu přiznány náklady řízení, jako se tomu stalo přede dvěma týdny, kdy MF vyhrálo arbitráž o dvě miliardy korun s britskou společností WNC Factoring," uvedl Filip Běhal z tiskového oddělení MF.

V uvedeném sporu tribunál uložil povinnost zaplatit ČR náhradu nákladů za vedení arbitráže zhruba 47 milionů korun.

Dosud bylo podle údajů MF proti České republice ukončeno 21 arbitráží. Celkem 15 z nich skončilo pro stát úspěšně, tři spory byly ukončeny narovnáním a tři arbitráže ČR prohrála. Nejnákladnější arbitráží byl pro Česko spor se CME ohledně znehodnocení investice do televize Nova. Stát v roce 2003 musel firmě zaplatit 10,6 miliardy Kč.

Arbitráže jsou většinou výsledkem smluv o ochraně investic z počátku 90. let. Smlouvy byly většinou pro ČR nevýhodné.

Témata:  arbitráž Ministerstvo financí České republiky solární energie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy