Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrace, Zeman a kapela Ortel. Hudebníky rozdělují aktuální témata

Kapela Ortel, akusticky v Praze (Excalibur)
Kapela Ortel, akusticky v Praze (Excalibur)
Foto: Ortel.cz

Praha - Do kampaní před parlamentními a prezidentskými volbami v Česku se patrně zapojí i řada umělců. Lze čekat ostrá slova, protože je rozděluje názor na migraci, skupinu Ortel či Miloše Zemana.

Dan Šustr s kapelou Tichá dohoda na vyhrocenou diskuzi minulý týden reagoval singlem Zakázaný slova. Upozorňuje, že by lidé neměli dopustit zabetonování diskuze a podporovat jen "jediný správný názor", jako tomu bylo před rokem 1989.

"Osobně se však považuju za umělce, který se do politiky nemíchá a ani se o to nesnaží. Nikdy jsme s Tichou dohodou nehráli pro nějakou politickou stranu," podotkl Šustr. Při prezidentské volbě volil Karla Schwarzenberga, ale nelibě nesl negativní projevy jeho příznivců po porážce od Miloše Zemana. "Výsledky voleb je třeba respektovat a jít k těm dalším," prohlásil.

Vyhraněnost názorů se projevila například při loňském vyhlašování Cen Anděl, kdy Lenka Dusilová a David Koller využili svá vystoupení ke kritice prezidenta Zemana. Kontroverzní průběh mělo také loňské předávání ocenění v anketě Český slavík. Tehdy v reakci na úspěch zpěváka Tomáše Ortela opustil sál zpěvák Radek Banga. Na sociálních sítích se Banga stal terčem nenávistných útoků. Jeho protest však mnozí umělci nepodpořili.

"Pokud by někdo chtěl být angažovaný, tak by měl hlavně dělat písničky, ve kterých předá nějakou zkušenost ze světa a nechá na posluchačích, ať si to přeberou, jak chtějí," konstatoval Petr Fiala z kapely Mňága a Žďorp.

V únoru na demonstraci na podporu hnutí Svoboda a přímá demokracie vystoupili Aleš Brichta a Pepa Nos. Vedle kritiky multikulturalismu často zaznívala podpora politice prezidenta Zemana. V září na akci odpůrců islámu na Václavském náměstí zazpívala zpěvačka Olivie Žižková.

V otázkách migrace a Evropské unie jsou názorově rozděleni například členové kapely Pražský výběr. Zatímco Michael Kocáb hájí politiku EU, Vilém Čok se veřejně staví proti migrační vlně a Bruselu. "Ale ve Výběru jsme si řekli, že na pódiu budeme hráči rockové hudby a nebudeme dělat žádné politické agitky," sdělil Čok.

Písničkář Tomáš Klus považuje současnou dobu za "plnou extrémů, kterých se chytají populisté". Částečně volební kampaní prezidentského kandidáta Schwarzenberga se stal v roce 2012 narozeninový koncert skupiny J.A.R. v Praze. V průběhu koncertu se Schwarzenberg objevil i na pódiu.

Témata:  prezidentská kampaň hudba skupina Ortel migrace Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy