reklama

Ve třetí fázi by online hlášení tržeb museli podávat také vykonavatelé svobodných povolání - například účetní, veterináři a právníci. Týkalo by se také autoservisů, stavebnictví nebo dopravy. Jako poslední by podle harmonogramu měla do systému vstoupit další řemesla.

"Třetí a čtvrtou vlnu my odmítáme a budeme po volbách prosazovat, aby nikdy nenastala," prohlásil dnes Jurečka. Na otázku moderátora, zda by on sám byl ve vládě, která by plánované rozšíření EET dotáhla do konce, odpověděl: "Já si troufnu říct, že nebyl".

Dále uvedl, že EET se zavádí postupně právě kvůli tomu, aby o něm rozhodla příští vláda. "Proto jsme prosadili to rozložení v čase, aby budoucí Poslanecká sněmovna a nová vláda mohla rozhodnout jestli ano, či ne," řekl.

Ministr zemědělství poukázal na to, že pro skupiny, které jsou zahrnuty do třetí a čtvrté vlny, EET nemá smysl. Většina řemeslníků podle něj stejně své služby fakturuje a tudíž není třeba příjmy znovu hlásit.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek a kritik EET prohlásil, že tento systém narušuje svobodné podnikání a decimuje drobné živnostníky například na vesnicích.