Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žáci dopadli hůře než minulý rok, ukázaly přijímačky na střední školy. Kde je problém?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Při jednotných přijímacích testech na střední školy měli žáci nižší průměrný výsledek než loni. Bylo to způsobeno hlavně nastavením testů, upozornil na dnešní tiskové konferenci Jiří Zíka, ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Tato instituce pilotní ověřování testů organizuje. Vzhledem k tomu, že se jedná o rozřazovací testy s účelem sestavit pořadí žáků, nejsou absolutní hodnoty tak podstatné jako například u maturit.

Druhý ročník pilotního ověřování byl generálkou na příští rok, kdy se jednotné přijímačky z matematiky a češtiny uskuteční plošně. Počítá s tím novela školského zákona, kterou nedávno schválil Senát.

Zíka upozornil, že vzhledem k různým testům a různému vzorku uchazečů nejsou výsledky meziročně úplně srovnatelné. Zhoršení v matematice u osmiletých gymnázií, v němž průměrný výsledek uchazeče klesl o jedenáct procentních bodů, bylo dané úpravou letošního testu na žádost ředitelů škol s velkým převisem. "Stěžovali si, že ten loňský test ne dost dobře rozlišuje ty vynikající žáky. Zařadili jsme ještě jednu matematickou operaci, která měla rozlišit ty lepší. Zafungovalo to," řekl Zíka.

Do pilotního testování se zapojilo 644 gymnázií a středních škol, což byla více než polovina škol s maturitními obory. Zúčastnilo se ho o dva tisíce uchazečů více než loni. Zájem byl obdobný jako loni. Největší byl znovu ve Středočeském a Moravskoslezském kraji, opět se vůbec nezúčastnil Liberecký kraj. Jediná škola, gymnázium ve Vodňanech, tyto testy zvolila v Jihočeském kraji.

Témata:  školství přijímací zkoušky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy