Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trest pro Sudků? Útoky byly brutální, motiv bizarní, řekl soudce a poslal ji na 30 let za mříže

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Za loňské ubodání zákaznice v nákupním centru a pokus o uškrcení dívky v kavárně půjde Michelle Sudků na 30 let do vězení, rozhodl dnes pražský městský soud. Rodině zavražděné ženy musí také zaplatit 850.000 korun jako náhradu nemajetkové újmy. Žena tvrdila, že byla nepříčetná, podle verdiktu se ale byla schopná ovládat a konala s rozmyslem. Rozsudek je pravomocný, Sudků ani žalobkyně se proti němu neodvolaly.

Podle předsedy trestního senátu Stanislava Králíka hovořily všechny důkazy proti obžalované. Výjimečný trest uložil Králík kvůli přitěžujícím okolnostem. "Zejména s ohledem na brutalitu útoků, naprosto bizarní motivaci při tom druhém útoku a zejména pak kvůli rychlému sledu obou skutků, kdy útok v nákupním centru přišel dva týdny po útoku v kavárně," řekl.

Senát podle něj zvažoval uložení doživotního trestu, od kterého však ustoupil. "Hodnotili jsme pozici obžalované v té inkriminované době, kdy obžalovaná upozorňovala, koho mohla, že je nebezpečná," odůvodnil své rozhodnutí Králík.

Podle znalců Sudků trpí útočným a nekrofilním sadismem, v době činu se ale ovládala. Žena by měla být podle žalobkyně Jany Murínové umístěna do věznice se zvýšenou ostrahou, měla by být léčena ambulantně a po vykonání trestu by jí měla být uložena ústavní ochranná léčba nebo detence. "Obžalovanou je podle znalců potřeba léčit už nyní, ne vyčkávat na konec trestu," řekla. V mírnějším typu věznice by podle Murínové nebylo možné zaručit odpovídající režim.

"Oba činy byly spáchány bezprostředně po sobě, s odstupem 14 dnů. Podle znalců je možnost resocializace velmi snížená, nicméně není vyloučena v případě, že bude adekvátně léčena," řekla v závěrečné řeči státní zástupkyně.

Poprvé chtěla Sudků zabíjet loni 5. července. Zákaznici kavárny následovala na toalety. Mezitím si svlékla tričko a poté, co dívka vyšla z kabinky, ji zezadu začala škrtit. "Pokud by dívka intenzitu útoku nesnížila vlastní účinnou obranou, došlo by během několika málo minut k uškrcení," řekla Murínová. Do kavárny šla podle ní Sudků s úmyslem zabíjet. "Předem připravovala, jakým způsobem ten skutek spáchá," dodala.

Po incidentu nechali policisté ženu převézt do Psychiatrické nemocnice v Bohnicích, lékařům ale o útoku neřekli. Ti Sudků po dvou týdnech propustili. V den propuštění žena zabila nakupující v obchodním centru. Podle znalců se chtěla lékařům pomstít za to, že ji propustili z léčebny. "Zcela cíleně si vymyslela variantu, že někoho usmrtí, aby dokázala, že je nemocná, že je deviantní. Aby doktorům ukázala, že má pravdu," řekla Murínová. Nůž si útočnice opatřila přímo v prodejně, ženu bodla dvakrát. Podle státní zástupkyně neměla napadená šanci přežít, zemřela na místě.

Podle obhájce Sudků Tomáše Dvořáčka útočila žena poprvé ve stavu "snížené příčetnosti", což by měl soud při ukládání trestu zohlednit. U druhého případu nakupující napadla v afektu, řekl. Dvořáček poukázal i na to, že se Sudků k činu doznala. Soud by měl podle obhájce přihlédnout také k tomu, jak se Sudků chovala po prvním útoku. "Moje klientka se od 5. července snažila udělat hodně pro to, aby na svou deviaci společnost upozornila," řekl.

"Už bych to nikdy neudělala. Nadále vraždit už nebudu," řekla Sudků ve svém závěrečném vyjádření. "Já jsem lékařům říkala, co jsem udělala, jaké jsem měla myšlenky, nikdo mě neuposlechl, tak se stalo, co se stalo," dodala.

Sudků, někdejší zdravotní sestra a sanitářka, vypověděla, že byla agresivní už od dětství. U soudu uvedla, že v mládí zabíjela a znásilňovala psy. Sadistické myšlenky se u ní však prý začaly objevovat až v roce 2013, kdy chtěla podstoupit přeměnu v muže a začala brát hormonální injekce. Poté začala myslet na to, že by chtěla uškrtit nějakou ženu. Podle znalců ji však hormony v době útoků ovlivnit nemohly, po několika měsících terapie je totiž přestala brát.

Témata:  Michelle Sudků vražda v Tescu soudy

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy