Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Sudků: Dívku v kavárně zachránilo to, že se aktivně bránila, říká znalec

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Dívku, na kterou obžalovaná Michelle Sudků zaútočila dva týdny před tím, než zabíjela v nákupním centru v Praze na Smíchově, zachránilo podle soudního lékaře to, že se aktivně bránila. Sudků ji škrtila tričkem loni v létě v kavárně na pražském Újezdě, dívka však stihla pod škrtidlo dát ruce. Zároveň křikem přivolala pomoc. Případem se dnes začal zabývat pražský městský soud.

Sudků se ženu pokusila zabít 5. července. Podle svých slov chtěla "uškrtit nějakou ženu a pomilovat se s ní". Zákaznici kavárny následovala na toalety. Mezitím si svlékla tričko a poté, co dívka vyšla z kabinky, ji zezadu začala škrtit. Dívka ještě stihla dát pod škrtidlo ruce. "Pokud by je tak dát nestihla, došlo by vzhledem k intenzitě škrcení během několika desítek vteřin k poruše vědomí. Pokud by tlak trval několik minut, došlo by k udušení," řekl soudu znalec Jiří Hladík.

Po tomto incidentu ji policisté nechali převézt do Psychiatrické nemocnice v Bohnicích, údajně však lékařům informace o útoku nepředali. Napadená dívka ve své výpovědi na policii uvedla, že jí zasahující policisté dali na výběr - buď bude muset na služebnu kvůli sepsání záznamu, nebo nic nenahlásí a oni se postarají, aby byla útočnice převezena do Bohnic. "Zvolila jsem to jednodušší," řekla prý dívka, která se dnešního soudu nezúčastnila.

Soud četl i výpověď primáře oddělení, na kterém Sudků po události v kavárně pobývala. Policisté podle něj lékařům neřekli, co se v kavárně odehrálo, v záznamech o příjmu bylo podle něj uvedeno pouze to, že Sudků je v léčebně na vlastní žádost. Vyprávění o útoku považovali zdravotníci za plody její fantazie. "Neměli jsme žádné indicie o tom, že by se dopustila agrese proti lidem nebo zvířatům," uvedl primář.

Sudků, které hrozí za vraždu a pokus o ni doživotí, ubodala o dva týdny později zákaznici nákupního centra na pražském Smíchově. Podle znalců žena trpí útočným a nekrofilním sadismem. Znalec z oboru sexuologie Jaroslav Zvěřina soudu řekl, že Sudků porucha ovlivnila pouze u prvního útoku. "Ovládací schopnosti ale zaniklé nebyly," řekl. U druhého útoku chtěla Sudků podle znalců ukázat, že je to s ní špatné. "Možná se chtěla pomstít celému světu," řekl Zvěřina.

Sudků dnes soudu řekla, že se u ní sadistické myšlenky začaly objevovat ve chvíli, kdy začala brát hormony kvůli přeměně na muže. Podle znalců ji však hormony v době útoků ovlivnit nemohly, brát je totiž přestala už v roce 2013.

Sudků dnes uvedla, že kvůli své poruše měla brát léky, často ale vynechávala dávky, nebo prášky kombinovala s alkoholem. Užívala také drogy. Znalci proto shodně navrhli, aby jí byla uložena ochranná ústavní psychiatrická a sexuologická léčba.

Témata:  Michelle Sudků vražda v Tescu vražda soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy