reklama

Aktuálně nejsilnější vedoucí hnutí ANO si oproti minulému měsíci mírně polepšilo o čtyři desetiny procentního bodu na aktuálních 28,9 % voličské podpory. Mírné kolísání volebních preferencí v posledních třech měsících naznačuje, že voliči různě reagují na aktuální politické události.

Zatímco o řadu voličů může hnutí ANO přijít v souvislosti se zavedením druhé vlny EET, naopak předvolební prohlášení o záměru snížit daně do příjmu 113.000 Kč, záměr snížit DPH, počet poslanců a senátorů může voličskou podporu hnutí ANO zvyšovat.

Druhá ČSSD ztrácí oproti minulému měsíci osm procentních bodů a aktuálně se těší podpoře 17,1 % voličů. Sociální demokraté se sice snaží oslovit voliče snížením cen dat mobilních operátorů, ale záměr zavedení progresivní daně s poněkud nešťastným lavírováním s hranicí příjmu, kdy bude zdanění oproti stávajícímu stavu nižší, se může pro voliče jevit jako nedůvěryhodné a nečitelné. Poměrně zásadní pak mohou být z hlediska voličské podpory, a tedy i výsledku letošních parlamentních voleb, výstupy z nadcházejícího volebního sjezdu ČSSD.

Třetí nejsilnější stranou zůstává nadále KSČM, která oproti minulému měsíci mírně posílila a aktuálně má podporu 12,2 % voličů.

Čtvrtou nejsilnější stranou je s aktuální voličskou podporou 9,7% ODS, nicméně již druhý měsíc zaznamenává tato strana mírný pokles.

Pátou stranou, která by aktuálně překročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, by byla SPD pod vedením Tomia Okamury, která s aktuální podporou 6,8 % hlasů přeskočila i KDU-ČSL a TOP 09.

Lidovci by v březnu získali podporu 6,7 % hlasů a poslední stranou, která by aktuálně získala poslanecká křesla, by byla TOP 09 se ziskem 5,4 % hlasů.

Zatímco KDU-ČSL se může opřít o svůj tradiční voličský elektorát, který jí zajistí poslanecké mandáty, v případě TOP 09 se již elektorátní podpora postupně vytrácí a nechává tuto stranu v nejistotě nad její politickou budoucností.

Jiná politická strana či hnutí by aktuálně nepřekročila pětiprocentní hranici. Pod pětiprocentní hranicí by se v březnu stejně jako v i v předchozích měsících umístila se ziskem 3,4 % hlasů Česká pirátská strana. STAN by aktuálně získal podporu 2,1 % hlasů shodně se SZ. Úsvit-NK má pak aktuální podporu 0,2 % voličů.