Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kocáb se pustil do ČSSD i hnutí ANO. Mluví o fantasmagorickém oligarchismu

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hudebník a mluvčí iniciativy Kroměřížská výzva Michael Kocáb dnes podpořil TOP 09. Naopak kritizoval hnutí ANO, které podle něj hrozí oligarchizací politiky. Nelíbí se mu ani úvahy ČSSD o možné spolupráci s KSČM.

Podle Kocába většina stran riziko ze strany ANO vidí a snaží se mu bránit. některé to ale podle něj nedělají vhodným způsobem. "Objevuje se zde nebezpečí plíživého, ale i přiznaného a často s úsměvem přecházeného fantasmagorického oligarchismu," řekl Kocáb.

Aniž by přímo jmenoval vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), hovořil o osobnostech, které se snaží "nestandardním způsobem podřídit základní pilíře demokratické politiky, ať už se jedná o média, ekonomiku nebo přímý politický vliv".

"Poprvé po 26 letech od sametové revoluce dochází k prolamování politických tabu v krajně negativním smyslu," řekl Kocáb v narážce na nedávné prohlášení premiéra Bohuslava Sobotky, že je Bohumínské usnesení přežitkem a že si dokáže představit spolupráci s KSČM i na vládní úrovni.

Za jedinou stranu, která stojí mimo obavy z podpory oligarchie nebo komunismu, Kocáb označil TOP 09. Zároveň ale vyjádřil naději, že i členové ostatních stran odmítnou rizika, o nichž mluvil, a podpoří dosavadní polistopadový vývoj.

Témata:  Michael Kocáb TOP 09 Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy