Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš nemusí platit 50 tisíc za urážku novináře

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pavel Šafr před odvolacím jednáním stáhl žalobu na předsedu ANO Andreje Babiše. Nemusí tak novináři zaplatit 50 tisíc korun za údajné urážlivé výroky.

Šafr před dvěma lety ministra zažaloval za to, že ho Babiš opakovaně a veřejně označil za "psychopata" a "parchanta". Požadoval 100.000 korun a omluvu ve Sněmovně. Kritizoval Babiše za to, že směšuje rovinu veřejné diskuse a práva na kritiku s rovinou osobního napadání a urážení.

Okresní soud Šafrovi loni v listopadu vyhověl jen částečně, když mu přiznal polovinu z vymáhané částky. Nárok na omluvu zamítl se zdůvodněním, že Sněmovna nebyla místem, kde urážky padly.

Odoláním se měl zabývat středočeský krajský soud, k tomu už ale nedošlo. "Žalobce (Šafr) vzal před jednáním soudu druhého stupně žalobu zpět," konstatoval Drobný.

Šafr napsal, že mu stačí soudní rozhodnutí o tom, že ho Babiš poškodil. "Nemám čas a chuť se již dohadovat pouze o peníze. Je to, jako bych po něm chtěl pět korun, a to považuji za nedůstojné. Ať se hlavně Babiš konečně začne pro změnu chovat slušně," napsal.

Témata:  Pavel Šafr Andrej Babiš novináři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy