reklama

Zaujala mě reakce premiéra Sobotky, který prohlásil, že Zemanova kandidatura znamená obohacení nabídky… no, nevím. Snad to měl být pokus za každou cenu udržet optimistickou tvář. Asi jako když se renomovaný chovatel koní dozví, že ušlechtilá klisna, od jejíhož potomstva si hodně sliboval, porodila pětinohé hříbě. Vůdci parlamentních stran vesměs konstatují, že je prezidentovo rozhodnutí nepřekvapilo. Asi nic divného není ani na tom, že jedině Tomio Okamura vyslovil přání, aby Zeman opět zvítězil.

V každém případě je konečně oficiálně známo, že současný obyvatel Pražského hradu si hodlá svoji stávající adresu podržet na dalších pět let. Nejspíš lze předpokládat, že vášně rozdělující českou společnost se v příštích měsících rozběsní s větší zuřivostí než kdy předtím, mimo jiné i proto, že ti, kdo Zemana za prezidenta nechtěli ani poprvé, teď už velmi přesně vědí, co mají očekávat, stane-li se jím znovu.

V českých médiích se objevily profily několika dalších adeptů, kteří se již rozhodli kandidovat nebo se o nich v té souvislosti často mluví. Je to pestrá skupinka devíti-deseti osobností. Politici, podnikatelé, předseda AV ČR, diplomat, lékař, divadelnice, někoho snad může překvapit že se mezi nimi zjevil i nezničitelný a věčně recyklovatelný Miroslav Sládek.

Otázkou je, zda někdo z těchto lidí dokáže získat širší podporu veřejnosti, což samozřejmě závisí i na sponzorech a koneckonců také na podpoře politických stran. Nejdůležitější však bude, zda se ti, kdo opravdu seriózně zamýšlejí Zemanovu druhou kandidaturu zmařit (mám na mysli zejména zmíněné sponzory a politiky) dovedou shodnout na jediném jménu, které do boje o Hrad postaví.

Zatím ani Kroměřížská výzva, která se tomuto úkolu začala věnovat s velkým předstihem, nedokázala zúžit počet svých favoritů na méně než čtyři tváře. Pravda, do prezidentských voleb zbývá dost času. Potíž je v tom, že v říjnu se konají volby do Poslanecké sněmovny a pokud by se politické strany hodlaly otázkou kandidátů na prezidenta zabývat až po nich, zbyly by jim na to jen nějaké čtyři měsíce. Zemanovo oznámení kandidatury zahájilo kampaň a kdo zaspí na startu, na podzim už to nedožene.