reklama

"Věřím, že alespoň tím (dojednáním výjimky) zamezíme aplikaci směrnice do českých zákonů. V první fázi se to nás myslivců tak zásadně nedotýká, je však velká obava, co bude následovat v dalších letech, aby se to nezpřísňovalo salámovou metodou," řekl Janota.

Česko by podle novely ústavního zákona výslovně uznalo, že držení a nošení zbraní, pokud je v souladu se zákonem, je součástí zajišťování bezpečnosti ČR. Poslanci v návrhu uvedli, že novela nevybízí k hromadnému ozbrojování občanů a nemá vést ke zvýšení počtu případů reálného použití zbraně.

Myslivec a bojovník proti směrnici Bohumil Straka ČTK řekl, že přijetí směrnice by mohla odmítnout už pouze Rada Evropské unie. "Vlastně je to konečná, dnešní hlasování mne nepřekvapilo, měli jsme informace, že se to takhle prohlasuje," uvedl. Podle něj je nyní jedinou možností přijmout "Chovancův" ústavní zákon. Tím by ČR vyjádřila, že držení zbraní je otázkou národní bezpečnosti.

Straka svolal na středu na pražské Václavské náměstí demonstraci, kde chce přijetí ústavní novely podpořit. Myslivec, sportovní střelec, držitel zbraní a prodejce zbraní ponesou rakev plnou například olympijských medailí ze střeleckých disciplín k sídlu zastoupení Evropské komise v ČR.