Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čísla Babišových auditů nesedí, jeho příjmy se zřejmě bude zabývat mandátový výbor

Andrej Babiš /ANO/, 1. místopředseda vlády pro ekonomiku vlády a ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, 1. místopředseda vlády pro ekonomiku vlády a ministr financí
Foto: Vláda.cz

Praha - Sněmovní mandátový a imunitní výbor se bude s největší pravděpodobností zabývat nesouladem mezi údaji, které ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš napsal do oznámení o příjmech, a mezi těmi, které zveřejnil minulý týden v prověrce svých příjmů. Na výbor se obrátil kvůli nesrovnalostem předseda sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM).

"Podal jsem to proto, že nesedí čísla, která zveřejnil minulý týden pan ministr ve svých auditech," řekl Koníček. Zpochybnil Babišovo vysvětlení, že byly zaměněny čisté a hrubé příjmy. "Ani v těch hrubých to nesedí," popsal předseda kontrolního výboru okolnosti podání, na něž upozornil server Novinky.cz.

Mandátový a imunitní výbor by se mohl záležitostí zabývat na zasedání začátkem dubna. "Máme podle zákona o střetu zájmů jedinou možnost. Pakliže shledáme, že mohlo dojít k přestupku, můžeme věc postoupit k projednání místně příslušnému obecního úřadu v místě bydliště ministra financí," řekl ČTK místopředseda výboru Martin Plíšek (TOP 09). Ve výboru bude, jak uvedl, tento postup navrhovat. Úředníci mohou uložit za přestupek až padesátitisícovou pokutu.

Plíšek nevidí problém v tom, že už se Babišovým takzvaným majetkovým přiznáním jednou zabýval. Poukázal na to, že kdokoli zjistí možné rozpory, může se na výbor obrátit a nic podle něho nebrání tomu, aby se věc projednávala.

"Tohle je marginální záležitost v celé kauze, pokud se (Babiš) spletl v tom, že napsal čísla před zdaněním a měl napsat po zdanění, nebo naopak. To je banalita," řekl ČTK další místopředseda výboru Stanislav Huml (ČSSD). Výbor prověřuje majetková přiznání jen po formální stránce. Huml si proto není jistý tím, zda by měl věc vůbec řešit. "Pokud ale přišlo podání, zabývat se jím budeme," dodal. Víc se k záležitosti nechtěl vyjadřovat vzhledem k tomu, že všechna jednání výboru jsou neveřejná.

Babiš minulý týden zveřejnil zprávy auditorských firem EY a PwC, které potvrdily, že jeho zdaněné i dani nepodléhající příjmy od roku 1996 dosáhly 2,4 miliardy korun, a stačily tak na nákup dluhopisů Agrofertu za zhruba 1,5 miliardy korun. Podle Českého rozhlasu však příjmy obsažené ve zprávách nesouhlasí s majetkovými přiznáními, která podával jako poslanec. Podle Babiše se ale stala chyba, když v majetkových přiznáních byly uvedeny hrubé příjmy místo čistých příjmů.

Témata:  Andrej Babiš KSČM Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy