Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vytvoří KDU-ČSL a STAN volební koalici? Zástupci stran zasedli k jednacímu stolu

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Lipnice nad Sázavou – Lidovci a starostové spolu dnes jednají o vytvoření volební koalice. Vedení obou partají se dnes sešla v Lipnici nad Sázavou, jednat by se mělo až do soboty.

Zástupci KDU-ČSL a STAN dali s předstihem najevo, že od dvoudenních rozhovorů čekají definitivní rozhodnutí, zda do podzimních sněmovních voleb půjdou spolu, nebo samostatně. Jejich případná volební koalice by ale musela překročit pro vstup do Sněmovny hranici deseti procent voličských hlasů.

KDU-ČSL jedná se STAN o volební spolupráci od prosince. Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) ČTK ve středu řekl, že jednání se STAN začalo pozdě. Je ale přesvědčen, že když se dohodnou, zbývá na sestavení společných kandidátek i na předvolební kampaň dost času.

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík vyloučil, že obě vedení rozhodnou ještě dnes. „Nutná desetiprocentní hranice ve volbách pro nás není překážka, ale nutnost, pokud chceme tuto zemi změnit. Věříme, že společně můžeme být třetí silou, která získá 15 a více procent hlasů voličů," řekl novinářům Gazdík krátce před jednáním. STAN má podle něj základ v komunální politice, kam přináší nové lidi, lidovci zase stoletou tradici.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek připomíná, že je dnešní jednání neformální. „Je důležité, aby se členové vedení stran a krajští zástupci poznali osobně a věci mohli probírat v neformální rovině," řekl Bělobrádek a naznačil, že oba subjekty chtějí spolupracovat i v dalších letech. „Jestli máme v průzkumech kolem deseti procent, konečný součet bude daleko větší," uvedl Bělobrádek. V průzkumech se KDU-ČSL pohybuje kolem šesti procent, STAN kolem dvou procent hlasů.

Podle Gazdíka dnes bude vedení stran představena programová a volební strategie. Společně budou jednat i krajští lídři. Hnutí STAN je podle něj připraveno i na variantu, že jednání může krachnout. "I tak by alespoň ten pokus stál za to," dodal Gazdík.

Strany naopak nebudou diskutovat o žádné povolební spolupráci s ostatními subjekty. „Říkat, s kým půjdeme do koalice, znamená podléhat průzkumům veřejného mínění," řekl Gazdík. Bělobrádek z případné povolební spolupráce už předem vyloučil komunisty a extremistické strany. Odpovědi na možnou spolupráci s hnutím ANO se předseda lidovců vyhnul.

Podle mluvčího STAN Karla Kremla by jednání mělo skončit před sobotním polednem a Gazdík by měl výsledky představit novinářům.

Témata:  KDU-ČSL Starostové a nezávislí Petr Gazdík Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy