Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pálení čarodějnic je tady. Pozor na požáry, varují hasiči

Hasiči
Hasiči
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Na mnoha místech země se dnes večer rozhoří ohně při tradičním pálení čarodějnic. Hasiči ale varují před možnými riziky s vážnými následky.

Filipojakubská, jinde také Valpuržina noc, je spojena s mnoha tradicemi a obyčeji. Velký oheň je spojujícím prvkem většiny z nich. Hasiči ale upozorňují, že by lidé měli dávat pozor, aby při pálení čarodějnic nevznikl požár. Každoročně musejí vyjíždět vícekrát, než je obvyklé v jiné dny.

Akce u příležitosti pálení čarodějnic pořádají města, obce, domy dětí a mládeže i jiné instituce. Hasiči upozorňují, že tyto právnické osoby nebo podnikatelé, například majitelé restaurací, mají povinnost pálení velkého ohně nahlásit předem.

V Praze by měla vatra vzplanout například v areálu Pražačka, kde se bude konat Žižkovský slet čarodějnic. Tradiční je už čarodějnické odpoledne s koncerty, divadelními výstupy, výtvarnými a sportovními dílnami a soutěžemi na Ladronce. Žluté lázně čarodějnicemi zahájí hlavní sezónu. V rámci Malostranských čarodějnic vyrazí průvod po 19:00 po trase Mostecká - Karlův most - park Kampa, kde by měl oheň zažehnout starosta MČ Praha 1 Oldřich Lomecký.

Témata:  pálení čarodějnic hasiči

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy