Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poithorá koalici věří: Koalice lidovců se STAN získá 15 procent hlasů

Zuzana Roithová, kandidátka na prezidenta ČR
Zuzana Roithová, kandidátka na prezidenta ČR
Foto: Česká televize

Praha/Jihlava - KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se dnes dohodly, že pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny vytvoří koalici. Místopředsedkyně KDU-ČSL Zuzana Roithová k tomu řekla, že uskupení má ambice získat 15 procent hlasů. Pro vstup do Sněmovny potřebuje alespoň 10 procent.

Desetiprocentní hranici pro vstup koalice dvou politických subjektů do Sněmovny stanovila novela volebního zákona schválená v prosinci 2001. Novela pro koalice stanovila hranici tak, že sečetla pětiprocentní laťku pro všechny společně kandidující strany - pro koalici dvou stran deset procent, tři strany musejí překonat 15 procent a pro koalici čtyř a více stran platí hranice 20 procent.

Od přijetí této novely ve volbách do Sněmovny uspěla pouze jedna koalice, a to Koalice KDU-ČSL a US-DEU, která v roce 2002 získala 14,27 procenta hlasů.

Dnes odpoledne jednala o dohodě se Starosty celostátní konference KDU-ČSL v Jihlavě. V tajném hlasování se pro koalici vyslovilo 39 delegátů, 31 bylo proti. Předseda STAN Petr Gazdík rozhodnutí lidovců přivítal. "Se vší vážností, odvahou a zároveň pokorou před vůlí voličů jsme vykročili vstříc podzimním volbám," uvedl. Starostové podle mluvčího hnutí Karla Kremla navrhnou na společné kandidátky s lidovci ty nejlepší osobnosti, které STAN v regionech má, a které dokážou přesvědčit voliče a získat hlasy pro společný projekt.

"Obavy o to, že bychom nepřekročili desetiprocentní hranici, jsou liché," řekla Roithová. Uvedla, že po sečtení hlasů v posledních sněmovních volbách a určitých propočtech hlasů z krajských voleb mohou oba subjekty dohromady počítat s 500.000 voličskými hlasy. "I to samo o sobě stačí bohatě na překročení té desetiprocentní hranice. My ale míříme výš," řekla místopředsedkyně.

Lidovci jednají se STAN o volební spolupráci od loňského prosince. Dnešní celostátní konference lidovců se sešla po dvoudenním zasedání předsednictev KDU-ČSL a STAN v Lipnici nad Sázavou, jehož se zúčastnili také předsedové krajských organizací.

Témata:  Zuzana Roithová KDU-ČSL Starostové a nezávislí

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy