Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Herman se dostal do předsednictva KDU-ČSL, Roithová naopak neuspěla

Daniel Herman
Daniel Herman
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Ve vedení lidovců bude chybět Zuzana Roithová, která na dnešním celostátním sněmu strany nezískala dost hlasů. Místopředsedy KDU-ČSL zůstávají Jiří Mihola, Ondřej Benešík a Jan Bartošek. Nově byl do předsednictva zvolen ministr kultury Daniel Herman.

Herman novinářům řekl, že jednání předsednictva už se jako ministr účastní, a funkce tak pro něj mnoho nových úkolů nepřinese. "De facto se mnoho nezmění. De iure je to potvrzení ze strany volitelů, že to chtějí, čehož si velmi vážím," uvedl.

Jeho cílem v nové roli je posílit proevropskou spolupráci se sesterskými stranami. Herman by také chtěl, aby se strana rozrůstala v regionech. "Měli bychom se více zaměřovat na ten růst a vzbuzovat v lidech naději, že to má smysl," prohlásil.

Šéf lidoveckého poslaneckého klubu Mihola sice ve volbě prvního místopředsedy podlehl Jurečkovi, při kandidatuře na řadového místopředsedu byl ale nejúspěšnější a získal 220 z 274 hlasů.

Pro Benešíka hlasovalo 211 delegátů, Hermana podpořilo 202 a místopředsedu Sněmovny Bartoška 188 účastníků sjezdu. Roithová s podporou 152 delegátů skončila až pátá v pořadí.

Témata:  Daniel Herman Zuzana Roithová KDU-ČSL

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.