Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zimolův dům? Cena pozemku byla běžná, metr vyšel na 659 korun, říká majitel parcely

Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje
Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

České Budějovice - Cena pozemku v Lipně nad Vltavou, na němž stojí rekreační dům pro jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD), odpovídala podle majitele parcely Martina Bláhy ceně běžné v místě a čase. Metr čtvereční vyšel na 659 korun, což je o devět korun víc než v případě jiných podobných parcel. Předseda představenstva krajské společnosti Jihočeské nemocnice Bláha to dnes řekl novinářům.

Reagoval tak na informace, které se objevily v médiích a podle nichž pozemek získal za výrazně nižší cenu. Bláhův pozemek je rozdělen na čtyři menší parcely a na každé z nich stojí totožný dům. Jeden má v budoucnosti vlastnit Zimola a další hejtmanův náměstek Jaromír Slíva (ČSSD).

"Chci tím poukázat na to, že jsem vždy uváděl pravdivé údaje. Navíc vše můžu doložit," řekl dnes Bláha. Dodal, že pozemek v Lipně nad Vltavou o rozloze více než 2900 metrů čtverečních koupil za milion korun. Následně však musel investovat do zřízení věcného břemena pro souseda, převedení kanalizace nebo do přeložky hlavního vodovodního řádu.

Včetně geodetických prací se pak cena pozemku zvedla na 2,3 milionu korun. "Byla to moje několikaletá práce, která pozemek zhodnotila," uvedl Bláha. Dodal, že bez následných investicí by na parcelách nemohl stavět.

Zimola i Slíva budou vlastnit své domy až po kolaudaci. Oba uvedli, že na svém počínání nevidí nic špatného. S Bláhou uzavřeli před časem smlouvu, podle níž se v budoucnosti stanou každý majitelem rekreačního objektu. Navíc už Bláhovi každý zaplatil dva miliony korun a zbytek uhradí po dokončení stavby.

Kvůli nemovitosti v Lipně nad Vltavou kritizoval Zimolu i předseda opoziční ODS Petr Fiala. Vyzval premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, aby přiměl jihočeského hejtmana k vysvětlení kauzy.

Témata:  Jiří Zimola Jihočeský kraj nemovitosti

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 12:47

Kondoluje Putin, Erdogan i Hamás. Svět reaguje na smrt íránského lídra Raísího

Pákistán prohlásil pondělí za den smutku na památku íránského prezidenta Ebráhima Raísího, který zahynul při havárii vrtulníku v íránské provincii Východní Azerba. Na sociálních sítích o tom informoval pákistánský premiér Šáhbáz Šaríf, který vyjádřil soustrast a solidaritu "s bratrským Íránem".

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy