Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražští žalobci odložili oznámení na Šeredu v kauze šéfa policie

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Praha - Sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie před časem podala žalobu na státního zástupce Petra Šeredu. Prý umožnil, aby se exdetektiv Jiří Komárek dostal k informacím z vyšetřování GIBS vedenému proti šéfovi policie Tomáši Tuhému. Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze kauzu odložilo.

Podle VSZ Šereda nespáchal trestný čin, ale bude ještě prověřena jeho kárná odpovědnost. "Informace byla k případnému vyhodnocení kárné odpovědnosti zaslána kárným žalobcům. Podáním se tedy nadále nezabýváme," sdělil ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality VSZ v Praze Marek Bodlák.

Sněmovní komise také podala trestní oznámení na vyšetřovatele GIBS Milana Vaculíka, které bylo postoupeno Krajskému státnímu zastupitelství v Ostravě. Obě oznámení se týkala kauzy zmanipulovaných IT zakázek, které GIBS vyšetřovala spolu s VSZ v Olomouci, kde Šereda pracuje.

Komárek v minulosti v souvislosti s touto kauzou nařkl veřejně policejního prezidenta Tuhého z "brutálního" úniku informací. Z vyšetřování komise však vyplynulo, že zprávy o úniku informací nebyly pravdivé.

Komárka kvůli jeho výrokům o Tuhém obvinila v únoru GIBS ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podle inspekce bývalý policista porušil povinnosti mlčenlivosti a nestranného jednání. Komárkovi za to hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti.

Témata:  Vrchní státní zastupitelství Tomáš Tuhý Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Jiří Komárek soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy