Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jiří Drahoš jako prezident ČR? O kandidatuře seriózně uvažuju, přiznal

Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
Foto: Akademie věd ČR

Praha - Jiří Drahoš, který v pátek končí v čele Akademie věd, se ještě definitivně nerozhodl, zda se bude ucházet o funkci prezidenta. Jeho kandidaturu by uvítal například předseda STAN Petr Gazdík.

"Já stále opakuji, že do 24. března jsem ve funkci předsedy AV ČR, ale také připouštím, že seriózně uvažuji o tom, mám-li jít do volebního klání na prezidenta republiky," řekl dnes Drahoš ČTK.

Příjemně ho překvapila podpora od šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD), který na sněmu řekl, že by si přál, aby se Drahoš ujal nějaké veřejné funkce. "Ale není to určitě věc, která by nějak najednou zformovala můj názor, jestli ano, nebo ne, k tomu musí člověk dospět sám," dodal.

Pravděpodobnost své kandidatury nechtěl Drahoš procentuálně vyjádřit. "Slíbil jsem, že po ukončení svého angažmá, nejpozději do nějakých 10 dnů, bych své definitivní rozhodnutí řekl, teď bych nerad specifikoval ani pro, ani proti," řekl.

Gazdík dnes na twitteru uvedl, že Drahoš je potenciální kandidát, kterého Česko potřebuje. Spekulovalo se i o tom, že by Drahoše mohli podpořit lidovci. "Politická podpora je něco, čemu se nebráním, ale nežádám o ni. Pokud budu kandidovat, budu kandidovat jako Jiří Drahoš bez závislosti na nějaké politické straně," uvedl.

Témata:  Jiří Drahoš prezident ČR Petr Gazdík

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy