Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vznik státního podniku pro EET byl v pořádku, trvá na svém Babiš

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vznik státního podniku Státní pokladna Centrum sdílených služeb se uskutečnil v souladu s právními předpisy, postup ministerstva financí byl právně správný. Poslancům z kontrolního výboru to dnes řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ministr se dostal do slovního střetu s předsedou výboru a jednání výboru poté označil za frašku.

Státní pokladna Centrum sdílených služeb mimo jiné poskytuje služby projektu elektronické evidence tržeb (EET). Někteří poslanci dříve uvedli, že nový podnik vznikl v rozporu se zákonem, protože zákon o státním podniku v dané době vznik nového podniku odštěpením neumožňoval.

Babiš svoji odpověď citoval z dopisu, který zaslal předsedovi kontrolního výboru Vladimíru Koníčkovi (KSČM). Koníček podle něj hledá chyby tam, kde nejsou.

Koníček si stěžoval na to, jak obtížně se požadované materiály z ministerstva a finanční správy získávají. Navrhoval usnesení mimo jiné s konstatováním, že státní podnik nebyl založen v souladu se zákonem. Chtěl také požádat ministerstvo financí, aby předložilo informace o výpadcích ve fungování EET a statistické údaje o dosavadním provozu systému.

Babiš řekl, že EET funguje a plní svůj plánovaný účel, ke středě se meziročně vybralo na daních o 15 miliard korun navíc. Dodal, že ministerstvo už sdělilo vše, a má i jinou práci než odpovídat dokola na stejné dotazy.

Členové výboru za ANO Roman Kubíček a Stanislav Pfléger uvedli, že dodané informace považují za dostatečné. Kubíček navrhl usnesení, že výbor pouze vezme informace na vědomí, toto usnesení nakonec výbor přijal. Hlasování se nezúčastnil Martin Novotný (ODS), který řekl, že v takové atmosféře se hlasovat nedá.

"Já nechápu, proč bychom měli řešit s kontrolním výborem výpadky systému nebo takové věci. Ten systém funguje," řekl poté Babiš novinářům. Rozhodnutí výboru vzít informace na vědomí označil za vítězství zdravého rozumu, dnešní jednání výboru označil za frašku. "Myslím, že i ostatní členové výboru dali jasně najevo, že je to zpolitizované," poznamenal.

Poslanci se vznikem nového státního podniku zabývali již loni v listopadu. Podnik vznikl odštěpením od státního podniku Státní tiskárna cenin s účinností od 1. ledna 2015. Koníček poukazoval na to, že v té době šlo státní podnik podle zákona pouze rozdělit, a to tak, že by rozdělený podnik zanikl. Odštěpení umožnil až zákon přijatý na konci roku 2015. Babiš už tehdy namítl, že kdyby projekt nesplňoval pravidla, tak by ho vláda neschválila.

Témata:  Andrej Babiš František Koníček Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky elektronická evidence tržeb

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy