Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát bude platit školy podle počtu odučených hodin, ne žáků. Zeman dnes podepsal novelu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman podepsal novelu, podle které bude stát platit školy podle počtu odučených hodin na základě vzdělávacích programů, nikoli pouze podle počtu žáků. Financování soukromých a církevních škol zůstane stejné.

Změna financování se bude týkat mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol, konzervatoří a školních družin, které zřizují kraje nebo obce.

Nyní se výše platby za žáka v konkrétním oboru nebo typu školy liší podle regionů. Krajské úřady totiž přerozdělují peníze z ministerstva školám a každý k tomu přistupuje jinak.

Nově ministerstvo určí, kolik peněz dostane konkrétní škola, financování by se tedy mělo sjednotit. Náklady pro první rok budou odhadem činit 2,5 až pět miliard korun.

Nový systém přinese podle dřívějšího vyjádření ministryně Kateřiny Valachové (ČSSD) spravedlnost a zmírnění administrativy. Oponenti se však obávají toho, že norma naopak bude znamenat více byrokracie. Parlament odmítl snahy omezit novelou důsledky takzvané pamlskové vyhlášky, která vede k zavírání školních bufetů.

K ochraně učitelů by měly přispět vymezení jejich postavení a povinnost ředitele zahájit řízení o případném vyloučení žáka ze školy, pokud se dopustí opakovaných hrubých fyzických nebo slovních útoků. Opatření souvisí mimo jiné s případem šikanované učitelky Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze.

Ve Sněmovně se do novely dostalo právo zaměstnavatelů podílet se na tvorbě vzdělávacích programů odborných škol. Studenti by zase měli chodit do firem na praxe a stáže a odborníci z praxe by se účastnili výuky i závěrečných zkoušek.

Témata:  školství Miloš Zeman Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy