Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud potvrdil původní verdikt: Madona z Veveří patří církvi

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Městský soud v Praze dnes pravomocně rozhodl, že gotický obraz Madony z Veveří patří církvi. Potvrdil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 z roku 2015, podle kterého na dílo dopadá zákon o církevních restitucích, jenž napravuje křivdy způsobené komunistickým režimem v letech 1948 až 1989.

Národní galerie se u soudu hájila tím, že obraz pod zákon nespadá, protože byl ve vlastnictví státu už před tímto obdobím. Podle soudu ale stát vlastnictví obrazu deklaroval až v roce 1958.

Podle předsedy odvolacího senátu Milana Chmelíčka důkazy potvrzují, že obraz byl v rozhodném období církevním majetkem. "Dospěli jsme ke stejnému závěru jako při našem prvním rozhodnutí," řekl soudce.

"Farnost Veverská Bítýška prokázala, že obraz jí patřil už minimálně v polovině 18. století a nebyly shledány žádné důkazy o tom, že by od té doby do roku 1958 o vlastnictví měla přijít, obraz darovala, nebo ho nabyl stát," sdělil právní zástupce církve František Severin. Zástupkyně galerie Štěpánka Vincencová se k rozhodnutí vyjádřit nechtěla.

Madona z Veveří je datována před rokem 1350 a je připisována malíři z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Do roku 1938 zdobila kostelík na hradě Veveří. Obraz se na konci 30. let minulého století v souvislosti s politickými událostmi ocitl v držení Ředitelství státních lesů a statků v Rosicích, ministerstva zemědělství a lesního hospodářství. V roce 1958 jej darovalo Národní galerii v Praze.

Témata:  církevní restituce obraz Madony z Veveří Národní galerie soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy