Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K volbám by šlo 59 % Čechů, do Sněmovny by poslali sedm stran, ukazuje nový průzkum

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V šetření realizovaném v březnu 2017 Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) tradičně zjišťovalo podporu politických stran ve veřejnosti a ochotu zúčastnit se parlamentních voleb. Účast ve volbách proklamovalo 59 procent občanů, v čele je stále hnutí ANO.

Volební model vychází z aktuálních stranických preferencí a simuluje reálné rozvržení voličských hlasů v hypotetických volbách. Do souboru jsou však zařazeni pouze ti dotázaní, kteří deklarovali volbu nějaké strany a zároveň uvedli, že by se voleb zúčastnili (tj. v dotazu na volební účast zvolili varianty „rozhodně ano“ a „spíše ano“).

ANO: 32,5%

ČSSD: 22%

KSČM: 12%

ODS: 8,5%

Lidovci: 6,5%

TOP 09: 5,5%

SPD: 5%

Piráti: 1,5%

Zelení: 1,5%

Úsvit: 1%

STAN: 1,5%

Stranické preference představují aktuální rozložení sympatií k politickým stranám v celé společnosti a nelze je zaměňovat s předpovědí reálného volebního chování, resp. volební prognózou, uvedl soc.cas.cz.

ANO: 21%, ČSSD: 16,5%, KSČM: 9%, ODS: 5,5%, Lidovci: 4%, TOP 09: 3,5%, SPD: 3,5%, Piráti: 2%, Zelení: 1,5%

Témata:  volební preference průzkumy Hnutí ANO volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy