Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Větší množství žen nosí novorozence v šátku

Narozená miminka
Narozená miminka
Foto: Pixmac

Brno - Stále více žen nosí své novorozené děti v šátku či nosítku. Přesto však drtivá většina žen, obzvláště prvorodiček, má doma i kočárek.

Podle Majky Staňkové, která má na brněnském veletrhu Prodítě poradenské centrum, už však ženy o nošení leccos vědí a vnímají zdravotní i emoční výhody proti kočárku. Tento trend se projevuje i v nabídce většího množství výrobců a značek šátků a nosítek.

"Na veletrhu jsme osmým rokem. Začínali jsme jako čisté poradenství pro maminky a jsem obrovsky vděčná, že se tu vedle kočárků a autosedaček najdou i stánky s kontaktnějším zbožím. Tehdy jsme byli první, kdo sem donesl šátek a látkové pleny," řekla ČTK Staňková.

Na veletrhu se nyní prezentují i čeští výrobci a distributoři, kteří nabízejí šátky a nosítka. "Řada žen se také nechtěla vrátit po mateřské do kanceláře či zaměstnání, které je nebavilo, a začaly šít nosítka či pleny," řekla Staňková.

Ve svém poradenském centru už několik let radí, jak správně děti nosit, a zároveň upozorňuje, že je nesmysl, aby se debata hrotila do polohy matky nosící versus matky vozící. "Chci prostředí kultivovat a ukázat ženám, že je možné nosit. Je to přirozené a ještě babička mi vyprávěla, jak bylo za jejího dětství běžné, že se děti pod Tatrami nosily. Novinka je spíš kočárek než nošení," řekla Staňková.

Témata:  těhotenství, rodina, děti rodina děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy