Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turistka v Jeseníkách spadla ze srázu, zachraňovat ji musel vrtulník

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie
Záchranáři v akci, ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Urban, EuroZprávy.cz

Olomouc - V neděli se ze zledovatělého srázu v údolí Bílé Opavy v Jeseníkách zřítila žena (28). Horští záchranáři ji z těžko přístupného místa vyprošťovali za pomoci vrtulníku.

Údolím Bílé Opavy vede jedna z nejvyhledávanějších turistických stezek v Jeseníkách. Trasa je dlouhá zhruba šest kilometrů, oblast lemují peřeje, kaskády a vodopády. Turisté musejí zdolat několik žebříků, mostků a přechodů prudkých svahů.

Žena se zřítila v neděli odpoledne v místech, kam by se turisté podle horské služby neměli v zimě vydávat. I teď na konci března je tam povrch stezky zcela zledovatělý.

Horskou službu na místo zavolal přítel zraněné ženy. Situaci komplikoval nepřístupný terén. Na místo proto zamířil vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy. Horští záchranáři měli podezření, že žena má zlomenou ruku, kterou jí zafixovali, uvedl dispečer horské služby Jiří Hejtmánek.

Z vrtulníku se pak ke zraněné spustil z výšky zhruba 50 metrů lékař z letecké záchranné služby, který zjistil, že žena má možná poraněnou i páteř. "Po prvotním lékařském ošetření a uložení do vakuové matrace ji vrtulník v podvěsu přepravil ke stanici Horské služby na Ovčárně, kde záchranáři provedli další léčebné úkony a ženu převzali na palubu stroje," uvedl mluvčí záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Turistka byla přepravena do Fakultní nemocnice v Olomouci. Podezření na poranění páteře se podle mluvčího nemocnice Egona Havrlanta nepotvrdilo.

Témata:  úrazy horská služba hory záchranáři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy