Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sedmnáctiletá studentka se zřejmě díky štědrosti lidí dočká bionické ruky

Žena, ilustrační fotografie
Žena, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ostrava - Příběh studentky Kamily Šabršulové (17) ze Vsetínska, která jako první v zemi testovala bionickou protézu, vyvolala mezi Čechy vlnu solidarity. Pro mladou dívku tak díky finanční podpoře nebude unikátní protéza pouhým snem.

Studentka Kamila se narodila bez části pravé horní končetiny. Jako první pacientka v České republice měla možnost vyzkoušet novou generaci pokročilých bionických protéz Touch Bionics. Kvůli vysokým pořizovacím nákladům si ale protézu, která jí v mnohém může pomoci, nemohla dovolit a zdravotní pojišťovna by ji neproplatila. Pojišťovny protézu proplatí jen lidem, kteří buď nemají ani jednu ruku, nebo jim jedna chybí a druhá je funkčně poškozená.

Novou generaci bionické ruky uvádí na trh společnost ING corporation. Vyrábí je britská divize Touch Bionics nadnárodní společnosti Össur.

Pacienti ruku ovládají elektronickými impulsy ze svalů, na kterých mají elektrody. "Já jsem ani nevěděla, že tam nějaké svaly mám, a pak to šlo tak nějak samo," popsala už dříve první kontakt s bionickou protézou Šabršulová.

Lidé do dnešního dne na transparentní účet poslali přes tři miliony korun. Na pomoc Kamile přitom bylo potřeba zhruba 1,5 milionu korun. "Velice vám všem děkujeme za neskutečnou finanční podporu a povzbudivé vzkazy. Když jsme sledovali stav účtu a vaše reakce přes víkend a nyní v pondělí, tak jste nám úplně vyrazili dech! Je neuvěřitelné, co dobří lidé dokážou za pár dní - to je nezapomenutelné! Cítíme se díky vám jako ve snu," uvedla rodina na speciálně zřízených webových stránkách.

Témata:  zdravotně postižení život

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy