Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý ředitel střední školy přiznal zneužívání studentů. Masíroval jim přirození. A to byl jen začátek

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Bývalý ředitel pražské Střední školy elektrotechniky a strojírenství Lumír Kymr (61) dle obžaloby v letech 2010 až 2016 prováděl desítce chlapců masáže celého těla včetně přirození, spal s nimi nahý, sprchoval se s nimi nebo vzájemně masturbovali. Muž se u soudu přiznal, hrozí mu až deset let za mřížemi.

"Pravděpodobně jsem nechtěně poškodil ty, na kterých mi záleželo a kterým jsem chtěl pomoci. V té době jsem si neuvědomoval, že by moje jednání mohlo být v rozporu se zákonem," vypověděl Kymr u Obvodního soudu pro Prahu 6. "Bohužel věci, které se staly, nejdou vzít zpět. Jediné, co můžu v tomto okamžiku udělat, je vyjádřit lítost a omluvit se všem, které jsem poškodil," dodal.

Zároveň se ale vymezil vůči některým informacím z policejních spisů. Obvinění ze znásilnění označil za nesmyslné.

Rozvedený muž je od dětství členem střediska Bukanýři, do jehož chaty v Josefově Dole brával své studenty na seznamovací cyklotábory a další akce. Právě tam se podle státní zástupkyně odehrála převážná část jeho skutků. Jeden sexuální nátlak Kymr údajně spáchal i v ředitelně, dva další pak ve svém bytě.

Obžaloba zdůrazňuje, že muž zneužil svého postavení ředitele a z něj vyplývající autority, vlivu a důvěry u studentů. Někteří z chlapců se mu podle žalobců báli vzepřít právě proto, aby pak ve škole neměli problémy. Média na případ upozornil anonymní e-mail od pisatele, který se označil za studenta školy a tvrdil, že ředitel žáky obtěžoval pod příslibem lepších studijních výsledků.

Ze znásilnění byl obviněn i další pedagog Kymrovy střední školy, který podle obžaloby zneužil podnapilosti jednoho ze studentů. Jak upozornil Český rozhlas, soud ho pravomocně zprostil viny, protože studenta shledal nevěrohodným.

Témata:  sexuální zneužívání soudy školství

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy