Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvyšší soud rozhodl o odvolání v kauze Nečesaného

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší soud (NS) rozhodl o dovolání Lukáše Nečesaného, který dostal 13 let za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Tentýž soud už v minulosti do kauzy zasáhl.

NS zatím nezveřejní, jak rozhodl. Nejprve musí vypracovat odůvodnění. Mluvčí soudu Petr Tomíček očekává, že soud rozhodnutí vypracuje rychle, nevyžije tedy měsíční lhůtu. V řádu dní NS dokončí odůvodnění, potom rozhodnutí se spisem vypraví zpět k soudu prvního stupně, který má za úkol doručovat účastníkům řízení.

V minulosti už NS jednou nařídil, aby justice Nečesaného kauzu znovu projednala. Když byl muž opět uznán vinným a podal druhé dovolání, NS mu přerušil výkon trestu. Už tehdy ale zdůrazňoval, že tím nijak nepředjímá konečné rozhodnutí.

Svůj první zásah v Nečesaného prospěch odůvodnil NS pochybnostmi o důkazech. Odvolací Vrchní soud v Praze ale vynesl znovu stejný verdikt.

Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013. Pachatel kadeřnici nejméně šestkrát udeřil do hlavy polenem a z peněženky jí ukradl 10.000 korun. Vážně poraněnou ženu našel později její syn.

Nečesaný přiznává, že v kadeřnictví byl - prý se chtěl nechat ostříhat, kadeřnice ale už zavírala, a proto odešel. Tvrdí, že ženu musel napadnout někdo jiný až po jeho odchodu. Podle verdiktu mladíka usvědčují například pachové stopy. Motiv činu byl podle rozsudku majetkový, Nečesaný měl dluhy.

Podle Nečesaného policisté "udělali z dvacetiletého kluka na zakázku vraha". Poté, co jej NS při svém prvním rozhodování propustil z výkonu trestu na svobodu, oženil se a stal se otcem.

Témata:  Lukáš Nečesaný Nejvyšší soud pokus o vraždu

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy