reklama

Podle Zahradila Ženíšek argumentuje úplně stejně jako premiér Bohuslav Sobotka, když tvrdí,že nejrealističtější je „myšlenka vícerychlostní Unie, která má největší šanci zachovat EU jako jednoho z vedoucích světových hráčů a garanta evropské svobody a bezpečnosti“.

„Je klíčové, abychom tomuto rokování pouze nepřihlíželi, ale již od začátku se do něj aktivně zapojili a zajistili České republice místo v tvrdém integračním jádru. Jakákoli dvojakost, polovičatost či chytračení povede k našemu odstavení na druhou kolej, což by bylo v rozporu s českými národními zájmy,“ cituje Ženíškova slova Zahradil na svém facebookovém profilu.

On sám prý má ale jiný názor. „Vyzýváme vládu ČR, aby se přestala bát flexibilní, vícevrstvé a vícerychlostní unie, která je už nyní beztak realitou. Ať nás vláda přestane strašit „druhořadým členstvím“, pokud se odmítneme podílet na všech integračních politikách. Naopak, u některých z nich být nejen nemusíme, ale dokonce nesmíme,“ domnívá se.

Vzápětí uvádí konkrétní případ. „Není v našem zájmu být součástí dluhové unie (eurozóna), uprchlické unie (přerozdělovací kvóty) a antiamerické unie („evropská armáda“). ČR nemá důvod být součástí tzv. tvrdého jádra EU,“ tvrdí Zahradil s tím, že snad nikde není zásadní rozdíl mezi ODS a TOP 09 více patrný.