Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Být součástí dluhové unie? To přece není v našem zájmu. Europoslanec udeřil nejen na českou vládu, ale i Brusel

Jan Zahradil /ODS/
Jan Zahradil /ODS/
Foto: ODS

Praha – Českého europoslance ODS Jana Zahradila zaujala slova prvního místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška o Evropské unii. Právě na nich vysvětlil, jak se obě pravicové strany liší.

Podle Zahradila Ženíšek argumentuje úplně stejně jako premiér Bohuslav Sobotka, když tvrdí,že nejrealističtější je „myšlenka vícerychlostní Unie, která má největší šanci zachovat EU jako jednoho z vedoucích světových hráčů a garanta evropské svobody a bezpečnosti“.

„Je klíčové, abychom tomuto rokování pouze nepřihlíželi, ale již od začátku se do něj aktivně zapojili a zajistili České republice místo v tvrdém integračním jádru. Jakákoli dvojakost, polovičatost či chytračení povede k našemu odstavení na druhou kolej, což by bylo v rozporu s českými národními zájmy,“ cituje Ženíškova slova Zahradil na svém facebookovém profilu.

On sám prý má ale jiný názor. „Vyzýváme vládu ČR, aby se přestala bát flexibilní, vícevrstvé a vícerychlostní unie, která je už nyní beztak realitou. Ať nás vláda přestane strašit „druhořadým členstvím“, pokud se odmítneme podílet na všech integračních politikách. Naopak, u některých z nich být nejen nemusíme, ale dokonce nesmíme,“ domnívá se.

Vzápětí uvádí konkrétní případ. „Není v našem zájmu být součástí dluhové unie (eurozóna), uprchlické unie (přerozdělovací kvóty) a antiamerické unie („evropská armáda“). ČR nemá důvod být součástí tzv. tvrdého jádra EU,“ tvrdí Zahradil s tím, že snad nikde není zásadní rozdíl mezi ODS a TOP 09 více patrný.

Témata:  Jan Zahradil Marek Ženíšek (TOP 09) EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy