Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velké politické strany hospodařily se ztrátou, pouze ODS vykázala zisk

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) loni hospodařila se ztrátou téměř 9,2 milionu korun, o rok dřív byla v zisku. Všechny velké partaje byly loni v minusu s výjimkou ODS, která měla po zdanění zisk 8,9 milionu korun.

Většinu výnosů představoval pro KSČM státní příspěvek, z nákladů šla největší část peněz na služby, kam patří volební náklady nebo opravy majetku, a mzdy. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou strana zveřejnila na svém webu.

Z nákladů zhruba 147,5 milionu korun padlo na služby 59,4 milionu, z toho na volby 27,4 milionu. Na mzdy strana vydala 41,9 milionu a na sociální pojištění téměř deset milionů korun. Na výnosech 139,3 milionu korun se státní příspěvek na volební náklady a činnost strany podílel 79,5 milionu korun a příjmy z pronájmů nemovitostí 26,4 milionu.

Na členských příspěvcích komunisté zaplatili 16,8 milionu korun, na darech strana dostala téměř 11 milionů. Nejvíc peněz loni KSČM věnovala kandidátka strany z posledních dvou senátních voleb v Praze 11 Jana Čunátová (364.000 Kč) a předseda strany Vojtěch Filip (237.000 Kč).

Hodnota dlouhodobého majetku strany se loni snížila o 700.000 korun na 104,2 milionu korun.

Nejvýraznější negativní výsledek hospodaření vykázala ČSSD, která hospodařila se ztrátou 180,2 milionu korun. Hospodaření hnutí ANO za loňský rok skončilo ve ztrátě 40,4 milionu korun. Ve ztrátě jsou zahrnuty náklady na loňskou volební kampaň. Ke konci roku 2016 hnutí dlužilo svému předsedovi Andreji Babišovi na bezúročné půjčce přes 153 milionů korun. O rok dřív představoval tento dluh 37,5 milionu korun.

TOP 09 měla loňský rok ztrátu zhruba 18 milionů korun. KDU-ČSL loni vykázala ztrátu 985.000 korun, do níž se dostala po zaplacení daně z příjmu za zisk v hospodářské činnosti, do které spadají zejména pronájmy prostor v lidoveckém sídle v pražském paláci Charitas.

ODS hospodařila s přebytkem, podle mluvčí Jany Havelkové se na tom podílela zejména úsporná opatření. Na volby strana vynaložila 51,5 milionu korun. Téměř celé náklady přitom mohla pokrýt z darů v celkové výši 48,4 milionu korun.

Starostové a nezávislí (STAN) loni hospodařili se ztrátou 2,4 milionu korun. Většina příjmů byla z darů, hlavní výdaje šly na volby. V loňských příjmech STAN ve výši 43,9 milionu korun tvoří dary a dědictví téměř 32,7 milionu korun. Z výdajů převyšující 46 milionů korun mířilo na volby 29,5 milionu a na provoz 16,7 milionu Kč.

Strany a hnutí posílají letos své zprávy do Sněmovny naposledy. Od příštího roku je bude kontrolovat nový Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Témata:  KSČM ODS politické strany

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy