Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jindrák nahradil na Hradě Kmoníčka: Důraz chce klást na vztahy se sousedy i s EU

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Nový ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák, který ve funkci nahradil Hynka Kmoníčka, bude klást důraz zejména na rozvoj vztahů se sousedy a s Evropskou unií. Chce využít svých bohatých zkušeností z diplomacie.

Jindrák se v diplomacii věnoval zejména středoevropskému regionu a i z toho důvodu se chce na Hradě soustředit na tuto oblast. Už před svým nástupem do čela zahraničního odboru se na tom dohodl s prezidentem Milošem Zemanem. "Shodli jsme se, že bych se měl věnovat spolupráci se sousedy, evropské spolupráci," řekl dnes ČTK.

Vývoj v Evropské unii bude v nadcházejících měsících z diplomatického pohledu náročný. "Čekají nás těžká témata v otázce Evropské unie - brexit, obranná politika, migrace," řekl. Pokud by navíc v podzimních německých volbách zvítězil kandidát sociálních demokratů Martin Schulz, lze podle Jindráka čekat, že bude tlačit na rychlejší řešení všech evropských témat.

Vzhledem k tomu, že měsíc po německých volbách se uskuteční i ty české, bude podle Jindráka pro Česko složitější na vývoj reagovat. I kvůli tomu by mohl větší úlohu hrát zahraniční odbor Hradu, který by mohl jednání s Německem a dalšími evropskými partnery koordinovat.

Jindrák by v takovém případě mohl využít své kontakty, které v Německu získal. Připomněl, že mezi ně patří i nový prezident Frank-Walter Steinmeier. "Troufám si říct, že jsme přátelé s prezidentem Steinmeierem už od doby, kdy byl poprvé ministrem zahraničí," řekl.

Témata:  Pražský Hrad Miloš Zeman EU Rudolf Jindrák

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy