Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Hostěnic na Brněnsku hořel les, hasiči měli problémy s vodou

Hasiči, ilustrační fotografie
Hasiči, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - V lese u Hostěnic na Brněnsku dnes odpoledne vypukl požár, hořela plocha dvaceti hektarů. Hasiči ale museli potýkat s nedostatkem vody. Okolo 19:30 dohašovali poslední ohniska. Nikdo se nezranil. Mnoho výjezdů měli hasiči v Moravskoslezském kraji.

Hořela plocha o velikosti zhruba 400 na 500 metrů. Na místě zasahovalo 200 hasičů. "Pomocí zádových vaků dohašujeme poslední ohniska. Používá se to standardně na dohašování. Do půl hodiny místo předáme, ale bude tady asi 24 hodinový dozor," uvedl mluvčí hasičů David Jirouš kolem 19:00.

Podle něj se pomáhal hasičům vrtulník i letadlo. "Vrtulník udělal deset shozů, letadlo čtyři. Vzduchem jsme sem dostali takových patnáct kubíků vody," informoval Jirouš.

"Škodu budeme znát nejdřív zítra (v pondělí). Příčinou byl asi lidský faktor, ale zatím nevíme, jestli to bylo pálení nebo například nedopalek od cigarety," dodal Jirouš.

Rozsáhlý požár hasiči likvidovali i v sobotu nedaleko propasti Macocha v katastru obce Vilémovice, kde požár zasáhl stráň o rozloze 300 na 100 metrů. "Kvůli nedostatku hasební látky a nepřístupnému terénu si velitel povolal i policejní vrtulník s bambi vakem na letecké hašení. Přes veškerou moderní techniku muselo dojít i na ty nejjednodušší hasební prostředky a to smrkové haluze," informuje o zásahu server požáry.cz.

Moravskoslezští hasiči během prvního dubnového víkendu vyjížděli k téměř dvěma desítkám požárů v přírodě. Ve všech případech se jednalo o suchou trávu či nízké křoví. Hasiči dnes například likvidovali požár na ploše 100 krát 50 metrů v Opavici na Bruntálsku, kde českým hasičům v rámci přeshraniční spolupráce pomáhali i polští kolegové.

"Je potřeba upozornit, že pálení biologického odpadu má svá pravidla. Zejména je potřeba zvolit místo, odkud nehrozí přenesení požáru na okolní porosty či objekty," připomněl mluvčí hasičů Jakub Kozák. Lidé by měli mít k dispozici i prostředky pro hašení, například vodu v kanystrech či jiných nádobách, rýče a lopaty. Během silného větru není vůbec vhodné biologický odpad spalovat.

Témata:  požáry lesů v ČR Jihomoravský kraj hasiči

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy