Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask v Brně:Turistický průvodce hanlivě komentuje okolní města

Brno, Stará radnice
Brno, Stará radnice
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Brno - Turistické informační centrum města Brna (TIC) vydalo publikaci, která vyvolala kritiku některých starostů kvůli tomu, jak se v knize píše o jejich městech a obcích. TIC se brání. Smyslem průvodce je koncept sebeironie. Navíc obsahuje i pasáže, které nepotěší Brno.

Kniha má několik kapitol, které pojednávají o Brně, o jeho dopravě, literatuře, bazarech, trzích a dalších oblastech. V závěru ale obsahuje i popis okolí.

O Kuřimi se píše, že je to specifická variace pracovního tábora a dominantou je průtah pro auta. Komentář doplňuje, že "obtížně se zde hledá cokoli hezkého, a to i v bizarním smyslu slova. Jedná se o neustále se rozšiřující pomník 'ztráty lidské soudnosti'." Slova rozzlobila starostu Kuřimi Draga Sukalovského (Kuřimská občanská liga). "Je to urážka," řekl ČTK Sukalovský.

V pasáži se zmiňuje například Blansko, kde podle brožury dýchne na turisty "nicota, deprese a prázdnota", ale také Velké Pavlovice, kde "vybudovali tzv. 'opilé sklepy' - skrumáž kýčovitých budov, které jsou výsměchem architektuře."

Znepokojený je i Jiří Lukášek (nez.), starosta Rousínova, o kterém se v knize píše jako o sídle jednoho z největších výrobců hracích automatů, ve kterých závislí lidé utápějí hypotéky, studium svých dětí a celou budoucnost. "Vytáhnout největší slabinu města, to je provokace. Navíc je to soukromá firma, kterou město neovlivní," řekl Lukášek.

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) bude publikaci řešit. "Já jsem publikaci neviděl a nevěděl jsem o tom. Pokud jsou ale pravda úryvky, které se ke mně donesly, tak je to na stažení a přetištění. Mně to přijde jako schválnost," řekl Vokřál.

Ředitelka TIC Jana Janulíková v prohlášení ČTK napsala, že reakce potvrzují nepochopení konceptu. "Jedná se o sborník deseti autorských textů psaných lokály. Koncept publikace je přímo postavený na sebeironii, nadsázce, která se z 90 procent strefuje do brněnských témat. Pouze jedna kapitola je věnovaná brněnskému okolí. Cílem publikace je ukázat významnou vlastnost, která je Brnu vlastní, schopnost sebeironie a nadhledu, svérázný pohled na realitu, schopnost ostře a vyrahněně reflektovat realitu," zdůraznila Janulíková. V pasáži o Brně se například píše o časostroji na náměstí Svobody, ze kterého nelze poznat čas, nebo že Bohumil Hrabal má na svém rodném domku v Brně pamětní desku umístěnou tak nízko, že slouží psům pro vykonání potřeby.

Témata:  Brno města cestování

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy