Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojení Sobotky s Kalouskem ČSSD moc nepomůže, tvrdí ptrofesor

Miroslav Kalousek /TOP 09/
Miroslav Kalousek /TOP 09/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Projednávaný sněmovní bod „daňové podvody ministra financí“ překvapivě spojil opozici s některými členy vládní koalice. Jako zneužití sněmovní půdy pro hru opozice proti ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) to vnímá Zdeněk Jičínský, profesor ústavního práva a bývalý poslanec soc. demokracie.

Ten pro server novinky.cz sdělil, že spojení Bohuslava Sobotky (ČSSD) s Miroslavem Kalouskem (TOP 09) pro soc. demokracii není ničím pozitivním. „Většina voličů ČSSD má vůči Kalouskovi negativní vztah.“ myslí si.

Jako ne zcela šťastné vnímá to, že vláda se „vyčerpává“ vzájemným bojem s Babišem, přitom by ještě mohla splnit řadu úkolů.

V případě pochybného vysvětlení finančních a majetkových záležitostí ministra financí vnímá Jičínský jako problematické jeho případné odvolání sedm měsíců před volbami. „Také nesmíte zapomínat na roli prezidenta, který by možná demisi nechtěl přijmout, protože by mohl namítat, že se narušuje politická stabilita.“ dodává.

Jako prioritu vnímá především řádné dovládnutí, nikoliv vyřizování si vzájemných účtů hádkami. „Jsem možná naivní, starý člověk, ale byl bych rád, kdyby si politikové po těch pětadvaceti letech samostatného státu uvědomili, že jejich odpovědnost je hlavně vůči občanům.“ uzavírá Jičínský.

Sněmovní bod o daňových podvodech ministerstva financí odhlasovali poslanci na návrh Miroslava Kalouska v polovině března. Na samotné projednávání bodu se i přes zdržovací taktiku místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka ministr financí nedostavil kvůli otevírání úseku jihočeské dálnice.

Témata:  Miroslav Kalousek Bohuslav Sobotka Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy