reklama

Pražský městský soud vynesl nepravomocný verdikt nad Krejčířem a deseti dalšími obžalovanými v případu Čepra v listopadu 2015.

Podnikatel dostal v kauze Čepra trest na samé horní hranici trestní sazby - podle soudkyně především proto, že páchal trestnou činnost opakovaně. Patnáctiletý trest v sobě zahrnuje i předchozí Krejčířova odsouzení v Česku, tedy za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5. Před jeho uložením si měl Krejčíř odpykat celkem 10,5 roku.

V kauze Čepra jde o to, že Krejčíř s bývalým obchodním ředitelem podniku Martinem Pechanem vytvořili fiktivní pohledávky vůči Čepru za zhruba tři miliardy korun. Peníze v roce 2003 a 2004 vymáhali soudně, o čemž se podnik vůbec nedozvěděl, protože Krejčířův údajný komplic přesvědčil úřednici z podatelny Čepra, aby zatajila soudní obsílky.

Krejčíř byl potrestán také za to, že chtěl vymáhat po státu dvě miliardy korun tak, že nechal ve firmě Tukový průmysl uložit padělané peníze a hodlal podplatit některého celníka, aby je naoko zabavil na úhradu celního dluhu firmy a následně s penězi uprchl. Podle rozsudku se poté chtěl celníka zbavit.

Krejčíř podle jihoafrických médií usiluje o vydání do ČR výměnou za to, že se přizná k činům, z nichž je v JAR obviněn.