Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

MZV zjišťuje, jestli jsou mezi oběťmi teroru v Petrohradu i Češi

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha/Petrohrad - V Petrohradu došlo dnes ve 14:40 místního času k výbuchu v metru ve stanici Senna. MZV doporučuje všem českým občanům, kteří se nacházejí v Rusku, aby sledovali místní zprávy a dbali pokynů záchranných složek.

Prozatím MZV nemá informace, že by mezi oběťmi byli čeští občané. V případě nouze kontaktujte Generální konzulát St. Petersburg na nepřetržité telefonní lince +7921 90 26 118. Lidem, kteří se pro návštěvu Ruska zaregistrovali v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD, ministerstvo rozešle textovou zprávu s tímto telefonním číslem.

Podrobnosti o osobách zabitých či zraněných při výbuchu zatím nemají ani ruská média. Vagon metra podle prohlášení policie explodoval mezi stanicemi Těchnologičeskij institut a Sennaja ploščaď v centru města. Všichni zranění byli evakuováni do petrohradských nemocnic, o jejich identitě ale ruská média zatím neinformovala.

Mluvčí ruské generální prokuratury petrohradskou událost přímo označil za teroristický útok. Podle televizní stanice Rossija 24 ještě před explozí byla jiná stanice metra uzavřena a evakuována kvůli výskytu podezřelého předmětu.

Rusko bylo v minulých letech terčem několika krvavých útoků, jejichž pachateli byli extremisté ze severního Kavkazu. Útoky na civilní cíle v poslední době hrozili i bojovníci Islámského státu v souvislosti se zásahy ruské armády v Sýrii.

Témata:  Češi Rusko Ministerstvo zahraničních věcí České republiky teroristický útok v petrohradském metru

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy