Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna asi zpřísní novelu o povolení k obchodu s vojenským materiálem

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Praha - Sněmovna možná zpřísní novelu, která má platnost povolení k zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem omezit pouze na dobu maximálně pěti let. Poslanci z výboru pro obranu chtějí mimo jiné omezit lhůtu, v níž by se ministerstva vnitra, zahraničí nebo obrany měla k obchodu vyjádřit, na maximálně půldruhého měsíce. Novelu by měla dolní komora projednávat na nadcházející schůzi.

Poslanec ČSSD Antonín Seďa by chtěl zákonem obchodníkům se zbraněmi umožnit, aby se proti zrušení licence k obchodu se zbraněmi mohli do 15 dnů odvolat k soudu. Žadatel o povolení by měl nově předložit také vlastnickou strukturu své firmy.

Novela, kterou vláda předložila už před dvěma lety, má ministerstvům vnitra a obrany umožnit se souhlasem kabinetu nejen nakupovat, ale nově i prodávat vojenský materiál bez účasti prostředníků. Ministerstvo průmyslu a obchodu jim k tomu vydá licenční potvrzení. Možnost přímého prodeje Parlament schválil už v roce 2011.

Omezení platnosti licence na maximálně pět let má podle vlády pomoci zlepšit přehled o uskutečněných obchodech. Za licence se také budou platit vyšší správní poplatky. Dosavadní licence však zůstanou v platnosti za podmínek, za nichž byly vydány. Také povolení k zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem se budou vydávat na dobu pěti let. Povolení je zapotřebí k obchodní činnosti, licence je nutná hlavně pro vývoz nebo dovoz materiálu ze zemí mimo EU.

Změny zákona mají zlepšit kontrolu obchodování s vojenským materiálem. Za obchodování bez patřičného povolení bude hrozit pokuta až 50 milionů korun. Držitelé povolení budou mít nově také povinnost informovat stát o dovozu vojenského materiálu z jiných členských států EU, aby stát získal o těchto transferech lepší přehled.

Témata:  zbraně Antonín Seďa Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy