Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie znovu sbírá munici ve Vrběticích, část hned likviduje

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Zlín - Policie po zimní přestávce zahájila plošný pyrotechnický průzkum a sběr munice v areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady. Některou munici také na místě likviduje v trhací jámě. ČTK to dnes řekla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Střežený areál prochází od pondělního rána tým tvořený policejními pyrotechniky, hasiči, kriminalistickým technikem a policistou z pohotovostního a eskortního oddělení. Sbírají zbytky munice rozprášené po výbuších stovky metrů od skladů. "Munice byla prozatím nalezena nejdále 1500 metrů od epicentra," uvedla Kozumplíková.

Speciálně vyčleněná skupina zároveň ohledává epicentrum výbuchu skladu číslo 16. Nalezenou munici a její úlomky pyrotechnici shromažďují podle stupně její nebezpečnosti na různých místech v areálu.

Munici, která je nebezpečná a není schopná převozu, likvidují ještě tentýž den ve speciálně vytvořené trhací jámě. Munici, která je schopná převozu, skladují a podle potřeby a situace odvážejí do trhací jámy ve Vojenském újezdu Libavá, kde je také likvidována.

Třetí část tvoří střepiny munice, železa a kovové fragmenty bez výbušných částí, které pyrotechnici shromažďují mimo nebezpečný prostor. "Od 13. března, kdy jsme po zimní pauze opět začali s ohledáním místa činu, se z areálu opět ozývají řízené exploze, celkem jich bylo do dnešního dne pět," uvedla Kozumplíková.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Ohledání epicentra druhého výbuchu bude následovat po dokončení prací v prvním a potrvá také několik měsíců. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

Témata:  výbuch ve Vrběticích na Zlínsku Zlínský kraj munice krimi

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy