Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek si kvůli případu ubitého Čecha předvolal britskou velvyslankyni

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Britský soud v pondělí osvobodil muže, který loni v Londýně řetězem ubil českého občana. Česku se verdikt nelíbí, šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) si proto dnes předvolal britskou velvyslankyni v Praze Jane Thompsonovou

Televize Prima v úterý s odvoláním na sestru zavražděného informovala, že rodina hledá způsob, jak verdikt zvrátit. Pachatel, který nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití, se bránil, že jednal v sebeobraně.

Podle vyšetřovatelů se Zdeněk M. (31) nepohodl loni v září nedaleko svého bydliště v Londýně se skupinou mladíků na kolech. Podle očitých svědectví si je dobíral, zda nejsou bicyklovým gangem, což skupinu rozzlobilo.

Raymond Sculley (29) na muže podle záběrů bezpečnostní kamery zaútočil řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo a zasadil mu několik ran do hlavy. Čech zemřel v důsledku silného krvácení.

Kvůli usmrcení Čecha telefonoval koncem loňského září český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) britské premiérce Therese Mayové. Žádal ji o zásah proti útokům na občany z dalších zemí Evropské unie. Počet zločinů z nenávisti v Británii vzrostl po referendu o brexitu.

Témata:  Lubomír Zaorálek Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Velká Británie Češi vražda Čecha ve Velké Británii

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy