Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní maturity začaly, největším strašákem je opět matematika

Škola
Škola
Foto: Pixmac

Praha - Více než 70 tisíc studentů dnes začíná skládat zkoušky dospělosti. Dnes je na programu slohová práce z angličtiny a test z matematiky, v úterý budou maturity pokračovat testem a slohovkou z češtiny, na středu připadá test z angličtiny a písemné práce z jiných jazyků a maturity ve čtvrtek zakončí didaktické testy z cizích jazyků.

Pro maturanty je také letos povinná zkouška z českého jazyka a literatury, poté volí mezi matematikou a cizím jazykem. Matematika je tradičně největším strašákem a letos si ji zvolilo o tři procenta studentů méně než loni, celkem asi 27 %. Mezi cizími jazyky vede angličtina, ze které budou maturovat dvě třetiny žáků.

Výsledky testů se školy i studenti dozví 16. května. Poté maturanty čeká ještě tzv. profilová část, kterou organizují jednotlivé školy, ta potrvá do 10. června. Celkové výsledky státních maturit budou známy přibližně v polovině června.

V písemných maturitách loni neuspělo 15,7 % středoškoláků. Největší problémy měli studenti jako už tradičně s matematikou. Tu nezvládlo téměř 24 procent všech maturantů. Téměř 20 procent selhalo v testu z němčiny. Češtinu nezvládlo 6,5 procenta žáků a angličtinu 6,3.

Témata:  maturity školství

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.