Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud řeší trenky nad Hradem: Prezidentská standarda stojí přes 8 tisíc

Performeři ze skupiny Ztohoven vyvěsili na Pražském hradě obří červené trenky
Performeři ze skupiny Ztohoven vyvěsili na Pražském hradě obří červené trenky
Foto: Reprofoto

Praha - Prezidentskou standartu, kterou v roce 2015 nahradili umělci ze skupiny Ztohoven obřími červenými trenýrkami, ocenil znalec na 8400 korun. Jde o 75 procent z pořizovací ceny. Podle státní zástupkyně se ale výše škody podle zákona určuje podle ceny, za kterou se věc prodává. Za standartu stát požaduje 33.000 korun. Případem se dnes začal znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 1, obžalovaní k jednání nepřišli.

Filipu Crhákovi, Matěji Hájkovi a Davidu Honsovi hrozí až tříleté vězení. Umělci chtěli výměnou standarty za trenýrky protestovat proti politice prezidenta Miloše Zemana. Později skupina oznámila, že standartu rozstříhala a rozdala lidem.

Znalec Karel Novák, který měl časovou hodnotu standarty určit, dnes u soudu uvedl, že průměrná životnost standarty je kolem tří let. Záleží ale na podmínkách, kterým je vystavena. Zástupce Hradu Marek Nespala měl ale proti posudku námitky. Znalci proto nechal předložit tři standarty - jednu z roku 1997, druhou několik měsíců starou a třetí novou. Novák ale zopakoval, že na životnost nemá vliv jen délka vyvěšení standarty, ale zejména povětrnostní podmínky.

Podle státní zástupkyně Zuzany Beňové ale závěry znalce na požadované výši škody nic nemění. "Pokud jde o výši škody, ta je jednoznačně určena v trestním zákoníku - stanovuje se jako cena, za kterou se věc prodává," řekla žalobkyně.

Žalobci umělce viní z výtržnictví, poškozování cizí věci a krádeže. Muži přiznali, že standartu za trenýrky vyměnili a že při tom přestřihli lanko na stožáru standarty. Hájili se tím, že mají právo na svobodný projev. Obvodní soud je loni částečně osvobodil a kvůli přestřiženému lanku chtěl případ předat do přestupkového řízení. Odvolací soud však rozhodnutí zrušil s tím, že právo na svobodu slova není možné řadit nad právo na majetek. Také nařídil, aby soud zadal zpracování znaleckého posudku kvůli ceně prezidentské standarty.

Žalobci tvrdí, že chozením po střeše a přestřihnutím lanka na stožáru způsobili umělci škodu 55.000 korun. Jako náhradu nemajetkové újmy žádal dalších 310.000 korun. Umělci už dříve uvedli, že jsou připraveni škodu zaplatit, nesouhlasí ale s výší uvedenou ve spise.

Témata:  Ztohoven Pražský Hrad Miloš Zeman

Aktuálně se děje

8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy