reklama

Sobotka a Marksová to dnes slíbili to zástupcům seniorských organizací. Požádali je o podporu a tlak na přijetí návrhů sociálních zákonů, které jsou nyní ve Sněmovně. Podle Sobotky bude slibovaný růst důchodů možný jen tehdy, pokud se přijme projednávaná novela se změnou valorizace.

„Pět set korun je náš cíl pro průměrnou valorizaci penzí pro rok 2018. Abychom je mohli dát, je potřeba schválit návrh se změnou valorizace," řekl premiér novinářům po jednání se zástupci seniorských organizací. Dodal, že s návrhem na přidání v průměru aspoň o pětistovku půjde i na jednání s koaličními partnery.

Nyní se důchody zvyšují vždy od ledna o třetinu růstu reálných mezd a o růst cen. Šéf klubu poslanců ČSSD Roman Sklenák ve Sněmovně v projednávané novele o pevné věkové hranici pro odchod do penze navrhl změnit i valorizaci. Nově by se mělo přidávat o polovinu růstu reálných mezd a růst nákladů důchodců. Seniorské organizace to vítají. Změnu doporučila i důchodová komise.

Podle nynějších pravidel by se penze od ledna zvedly asi o 350 až 450 korun. Podle návrhu, který je ve Sněmovně, by to bylo o 450 až 550 korun, upřesnila Marksová. O 500 korun se důchody zvedly už v lednu 2007. V srpnu 1997 dostali důchodci přidáno v průměru 486 korun. V lednu 2008 si přilepšili o 346 korun, o osm měsíců později pak kvůli vysoké inflaci ještě o 470 korun. Loni byl naopak růst malý, a to o 40 korun. Penzisté pak dostali ještě příspěvek 1200 korun.

Podle místopředsedy rady seniorů Milana Taraby se poměr důchodu k průměrné mzdě pohybuje kolem 40 procent. Před 15 lety to ale bylo bylo 48 procent.

Premiér řekl, že výdaje na penze budou jednou z priorit při sestavování rozpočtu pro rok 2018. Návrh rozpočtu má být hotov do konce září, volby budou v říjnu. „Podíl seniorů na populaci vůbec není zanedbatelný. Jsou to i spotřebitelé. Pokud dostanou prostor víc utrácet a platit služby, pomůže to i zaměstnanosti," uvedl Sobotka.

Sobotka požádal zástupce seniorských organizací, aby se obrátili na poslance a senátory a vyzvali je k podpoře návrhů. Podle premiéra není chyba autorů, že se některé zásadní normy jako zákon o sociálním bydlení dostávají do Parlamentu až teď. "Není to tak, že ministerstvo práce poslalo zákony na poslední chvíli. Díky obstrukcím pravicové opozice některé návrhy leží ve Sněmovně i šest měsíců," řekla novinářům ministryně práce.