Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rušno ve Sněmovně: Poslanci se dohadovali o tom, jak se mají oslovovat

Jana Černochová na 24. kongresu ODS
Jana Černochová na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ani dnešní jednání Sněmovny se neobešlo bez žabomyších válek. Poslanci sice mají na stole řadu neschválených zákonů, přesto si našli čas na debatu o tom, jak se mají oslovovat.

Diskusi vyvolala Jana Černochová (ODS). "Já bych vás chtěla poprosit, abyste nám tady nezaváděl nové praktiky. Nic proti akademickým titulům, ale akademický titul profesor tady má celá řada poslanců," ohradila se proti tomu, že předsedající Radek Vondráček (ANO) takto oslovil své stranické kolegy Jiřího Zlatušku a Helenu Válkovou.

Další poslanec za ANO Josef Hájek pak Černochové vytkl, že ve vystoupení neoslovila Zlatušku prostřednictvím předsedajícího, jak stanoví jednací řád, ale přímo. Prokázala podle něho, že také není neomylná. "Já bych paní poslankyni Černochové samozřejmě to oslovení prominul, kdyby mě oslovila pane profesore," zažertoval Zlatuška.

Černochová ale trvala na tom, že ho oslovila správně. "Myslím, že to slyšeli všichni. Takže pokud pan kolega Hájek není úplně senilní, tak se mi omluví," řekla.

Bohuslav Chalupa (ANO) zmínil, že jeho poslední hodnost byla kapitán. Jeho stranický kolega Miloslav Janulík za "na margo předřečníků" podotkl, že končil jako major. "Takže jako hodnostně vyšší vás prosím, pojďme už hlasovat," žádal. Marek Černoch (Úsvit) prozradil, že je první důstojník, a poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL) zahlásil: "Četař absolvent!".

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Jana Černochová

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy