Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na kandidátkách ČSSD chybí řada známých jmen, podle Sobotky je to součást demokratického procesu

Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vzhledem k demokratickým vnitřním procesům v ČSSD nepovažuje premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka za mimořádné, když se poslanci nedostanou na volební kandidátku. Novinářům dnes ve Sněmovně řekl, že i v posledních volbách do Sněmovny řada poslanců neobhajovala svou funkci. Dnes ráno se sešel se zástupci pražské organizace, aby řešili situaci kolem lídra tamní kandidátky. Začátkem týdne oznámil ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, že se nebude ucházet o místo lídra.

Před týdnem ohlásil odchod z politiky kvůli nesouhlasu s vedením ČSSD poslanec Jeroným Tejc. Během tohoto týdne oznámila totéž Marie Benešová, server Novinky.cz dnes informoval, že na kandidátkách budou chybět také Vítězslav Jandák, Jaroslav Zavadil, Stanislav Huml, Lubomír Toufar, Štěpán Stupčuk nebo Jiří Koskuba.

Sobotka to však nepovažuje za zvlášť mimořádné. "Že někdo není zařazen na kandidátku, to je věc demokratického procesu, který v tuto chvíli probíhá. Před čtyřmi lety se také řadě poslanců stalo, že nebyli na kandidátkách, protože neměli dostatečnou politickou podporu," řekl Sobotka.

Absence některých jmen mezi kandidáty vychází podle Sobotky z propracovaného systému primárek. "Kdo chce za sociální demokracii kandidovat, nefunguje to tak, že zajde za předsedou a domluví se. My jsme demokratická strana, která funguje v regionech," řekl Sobotka ve zjevné narážce na hnutí ANO.

Šéf pražské ČSSD Ludvík začátkem týdne Seznamu.cz řekl, že se o pozici pražského lídra nebude ucházet, protože neprosadil svou představu o kandidátce. Dalšími uchazeči o první místo jsou pražský radní Petr Dolínek a náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký. Lídra definitivně vybírají regiony ve vnitrostranickém referendu. "Domluvili jsme se na postupu, který povede k tomu, že bude v Praze jednoznačně vybrán lídr," uvedl Sobotka. Výsledky jednání víc nekonkretizoval.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka Miloslav Ludvík

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy