Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Květen vnese zásadní změny do života Čechů. Co všechno bude jinak?

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Měsíc lásky provází mnoho zásadních změn, které výrazně ovlivní život Čechů. Na co si dávat bedlivý pozor a jaké příjemné novinky nás v květnu čekají?

Levnější volání, úlevy na daních, nové jízdní řády, speciální nabídky. To všechno nás čeká v květnu. Jaké "bonusy" si pro nás připravili zákonodárci a dopravní společnosti? A na co všechno je třeba dávat bedlivý pozor?

Airbus A380

Jednou z nejvýraznějších změn měsíce května je bezesporu nově zřízená pravidelná linka z Dubaje do Prahy, kterou zprostředkovává letecká společnost Emirates. Letiště Václava Havla v Praze se tak zařadilo mezi několik málo míst, kde pravidelně přistává největší letoun na světě - luxusní Airbus A380. Svou kapacitou 489 míst tak lehce předčí doposud největší stroj, který na pražské letiště létal, Boeing 777-300ER s místy pro 340 cestujících.

Svou premiéru měl Airbus A380 v neděli 1. května. Zájemci budou moci na pražském letišti vídat Airbus A380 každý den, vždy od půl druhé do zhruba čtyř hodin odpoledne.

Zdražování na poště

Dalším významnou změnou na českém trhu je zdražování na poště. Za poslání obyčejného dopisu nově zaplatíte o tři koruny více, v případě doporučeného psaní dokonce o čtyři koruny více. Důvodem je podle České pošty nutnost pokrýt náklady spojené s poskytováním služeb a následné zlepšení některých dalších služeb.

Známka na dopis do 50 gramů tak vyjde na 16 korun, poslání doporučeného dopisu bude stát 38 Kč. "Další změny se dotknou mezinárodního poštovného či například dosílky," uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Úlevy na daních pro rodiče

Dobrou zprávu mají zákonodárci pro rodiče. Rodiny s více než jedním dítětem si každý rok daňově polepší. Sleva na druhé dítě se zvyšuje o 100 korun měsíčně na 17 004 korun za rok. Na třetí a každé další dítě potom vzroste o 300 korun měsíčně na 20 604 korun za rok.

Pokud jsou vám nyní odečítány v měsíčních zálohách slevy ve stejné výši jako v roce 2015, při ročním zúčtování záloh na začátku roku 2017 dojde k dorovnání. Vláda navíc oznámila, že do dalšího roku počítá s dalším daňovým zvýhodněním, a to na vyživované děti.

Pozor na daň z nemovitosti

Vlastníte nemovitost a ještě jste z ní nezaplatili daň? Pozor, čas máte jen do konce května! Vypočtenou daň z nemovitých věcí posílá přímo finanční úřad - a to formou poštovní poukázky. Přiznání podává a daň platí ten, kdo je vlastníkem nemovitosti k prvnímu lednu daného roku. Týká se všech vlastníků pozemků, staveb a jednotek (byty, nebytové prostory). Nahlásit se přitom musí i veškeré změny (přestavby, přístavby, aj.)

Roaming

U peněz ještě zůstaneme - nyní ale přejdeme k optimističtější zprávě. Ceny za hovory do zahraničí se výrazně sníží! Operátoři nyní nově smějí domácí ceny za odchozí volání a data v rámci EU navýšit maximálně o 1,65 korun za jednotku a 0,65 korun k ceně za odchozí SMS zprávy. A bude ještě lépe. Příští rok má roaming v EU skončit úplně.

Doprava v Praze

K trvalým změnám dojde i v pražské hromadné dopravě. U autobusů v oblasti Jihozápadního Města a Velké Chuchle se změní některé jízdní řády. Linka 137 ve směru od Smíchova bude odkloněna, 149 prodloužena o úsek Nové Butovice, 179 zrušena a nahrazena novou trasou linky 174. Nová trasa povede i k hvězdárně v Chuchli (172), 244 oproti tomu do Velké Chuchli dočasně vyhne. Další linky 301 a 352 jsou zkráceny do zastávky Luka.

Témata:  život Česká pošta daně Airbus A380 roaming doprava

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy