Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká muslimka reaguje na útoky v Egyptě: Křesťanská krev smísila s muslimskou krví, jsme jednotní

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Teplice - Eman Ghalebová patří k asi nejznámějším muslimkám v České republice. Její jméno se dostalo do povědomí širší veřejnosti díky jejím aktivitám v Teplicích, kde ona a další muslimové zorganizovali po stížnostech místních na nevhodné chování muslimských lázeňských hostů velký úklid. Psalo se o ní také ve chvíli, kdy anonym žádal ředitele teplického gymnázia, aby mladou muslimku ze školy vyhodil. Známá je díky svému dopisu určenému Islámskému státu. Teď do světa posílá další vzkaz – tentokrát kvůli útokům na křesťanské kostely v Egyptě.

K útokům na dva křesťanské kostely v Egyptě došlo o Květné neděli, kterou pro křesťany začíná pašijový týden. Exploze v kostele ve městě Tanta zabila podle dosud průběžně upřesňovaných údajů ministerstva zdravotnictví 27 lidí a 78 zranila. Atentátník, který se odpálil před kostelem v Alexandrii, má na kontě 17 mrtvých a 41 zraněných.

„Ve vlně zoufalství, která se na mně hrne po každém teroristickém útoku je to poprvé, co cítím spíše naději, že máme sílu teroristy porazit,“ napsala Eman Ghalebová na facebooku v souvislosti s děním v Egyptě. „Četla jsem si komentáře a reakce Egypťanů na sociálních sítích, komentovali tam muslimové a křesťané. Je to poprvé, co jsem nechytla depky z komentářů,“ přiznává.

„V komentářích se Egypťané vyjadřovali k útokům v tom smyslu, že odjakživa muslim s křesťanem žijí v míru a že je žádný ÍSÍSÁK nerozdělí. Opakovala se tam myšlenka, že takový teroristický útok není útok proti křesťanům, ale útok proti Egypťanům a proti jejich jednotě,“ vysvětluje, jak na útok reagovali obyčejní Egypťané.

Uvádí také, že zná mnoho Egypťanů, kteří se vždy chlubí, jak se během revoluce navzájem chránili. „Muslimové chránili křesťany při jejich modlitbě a křesťané muslimy. I přes to, že se dneska stal teroristický útok na křesťany v Egyptě, tak nenastala naštěstí vlna obviňování ani obhajoby. Byla tam zkrátka solidarita. I přestože se ISÍSÁKŮM povedlo prolít krev v posvátném místě, tak se na druhou stranu otevřely brány mešit, pro muslimy, kteří chtěli darovat krev svým křesťanským bratrům,“ napsala k fotografiím, na kterých egyptští muslimové darují krev.

A na konec přidala komentář jednoho Egypťana: ,,Pokud se někdo snaží nás Egypťany rozdělit tímto útokem, tak věřte, že jsme dneska víc jednotní než kdykoliv. Protože ode dneška se křesťanská krev smísila s muslimskou krví."

Témata:  muslimové teroristické útoky v Egyptě Egypt

Aktuálně se děje

16. května 2024 13:44

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska je zbytečné, varuje Peskov

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.