Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlínský Mitas stávkuje: Za poctivou práci odpovídající mzdu, volají zaměstnanci

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Zlín - Ve zlínském závodu společnosti Mitas začala dnes po poledni dvouhodinová výstražná stávka. Zapojilo se do ní asi 500 lidí. Odbory již delší dobu požadují zvýšení mezd, dosud se však s vedením společnosti nedohodly.

V závodě pracuje zhruba 700 lidí. Na dnešek připravily odbory také stávkový mítink, dorazilo několik stovek lidí.

Na transparentech stály nápisy "Za poctivou práci odpovídající mzdu", "Šéfové kynou, dělníci hynou", "KonecLevnePrace", "Platím účty, živím rodinu, za 14.000 dřu bídu a vidím mizinu".

Přijeli i zástupci dalších odborových svazů, kteří akci podporují, včetně předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly. "Dnešní akce by měla vyjednávání (o platech) výrazně posunout, další jednání je naplánováno na 20. dubna. Není však vyloučeno, že se do té doby stávka bude opakovat," uvedl předseda tamní odborové organizace Vladislav Jandásek.

Řada lidí dnes ČTK na mítinku řekla, že má čistou mzdu asi 14.000 korun. Na náročnou práci v gumárenském provozu je to podle nich velmi málo. Jandásek médiím řekl, že v otrokovickém závodě Mitas jsou platy o asi 5000 korun vyšší, v otrokovickém výrobci pneumatik Continental Barum prý až o 10.000 korun vyšší.

Témata:  stávka platy Zlín Josef Středula

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy