Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidovci a STAN stvrdí spolupráci, podepíšou koaliční smlouvu

Sjezd KDU-ČSL
Sjezd KDU-ČSL
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Lidovci a hnutí Starostové nezávislí (STAN) ve středu podepíšou dohodnutou koaliční smlouvu. Zahájí tím spolupráci pro letošní volby do Poslanecké sněmovny.

V tiskové zprávě to dnes oznámila mluvčí KDU-ČSL. Jednání o koalici trvalo přibližně čtvrt roku. V březnu s ním souhlasily rozhodovací orgány obou stran.

Námluvy se neobešly bez řady sporů. Debata se vedla třeba o tom, jestli spojení není nevýhodné vzhledem k tomu, že koalice musí pro zisk poslaneckých křesel získat desetiprocentní podporu voličů.

Samostatné straně stačí pro vstup do Sněmovny pět procent voličských hlasů. Rozdílné představy měly obě strany také o způsobu obsazení kandidátek.

Hnutí STAN se loni v listopadu rozešlo se stranou TOP 09, s níž úzce spolupracovalo v Senátu i Sněmovně od roku 2009. Při hledání nového partnera Starostové oslovili také KDU-ČSL. Lidovci před koncem roku rozhodli, že zahájí jednání se STAN.

Témata:  KDU-ČSL Starostové a nezávislí volby 2017

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy