Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš reaguje na útok na fotbalisty Dortmundu: Evropa potřebuje intenzivní spolupráci tajných služeb

Vláda ČR: Andrej Babiš /ANO/
Vláda ČR: Andrej Babiš /ANO/
Foto: Vláda.cz

Příbram - Evropa podle českého vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) potřebuje intenzivní spolupráci zpravodajských služeb. Babiš to dnes řekl ČTK v reakci na úterní bombový útok na fotbalisty Dortmundu. Podotkl, že nezná pozadí případu. Po atentátech z poslední doby se ale podle něj ukazuje, že kompetence tajných služeb jsou někdy omezené.

"Samozřejmě je potřeba, aby v rámci Evropy ta spolupráce zpravodajských služeb byla intenzivní, a já jsem zaznamenal, že i ty kompetence zpravodajských služeb občas narážejí na nějaké zákony," řekl Babiš ČTK při dnešní návštěvě Příbrami.

Poukázal na případy, kdy atentátníci byli v hledáčku služeb, byli sledováni, a přesto proti nim nebylo možné zakročit. "Tak možná by bylo potřeba se na to podívat z hlediska té prevence. Toto je základ, že ta Evropa musí tohle řešit," míní vicepremiér.

Autobus fotbalistů Dortmundu poškodily v úterý večer cestou na domácí zápas čtvrtfinále Ligy mistrů s Monakem tři exploze. Zranění ruky při nich utrpěl španělský obránce Marc Bartra, který byl převezen do nemocnice, kde se podrobil operaci. Zraněn byl i jeden z policistů, který autobus doprovázel.

Policie vychází z toho, že šlo o cílený útok na sportovce a prověřuje psaní, které našla poblíž místa činu. Při vyšetřování nevyloučila žádnou možnost a do případu se dnes zapojilo německé nejvyšší státní zastupitelství, které vyšetřuje i teroristické činy. Ani islamistický motiv útoku zatím není podle německých médií vyloučen. "Doufejme, že se to nebude opakovat, ale ty obavy tady jsou," uzavřel Babiš.

Témata:  Andrej Babiš EU exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy